Hlavní obsah

Závěr byl dojemný, netajil emoce jablonecký brankář Špit po sté nule

Jablonec nad Nisou

Zápas fotbalistů Jablonce s Jihlavou (3:0) měl navzdory třem domácím střelcům jasného protagonistu a hrdinu. Brankář severočeského celku Michal Špit se dočkal okamžiku, o němž ligoví gólmani sní. Připsal si stý zápas s čistým kontem v nejvyšší soutěži. Není divu, že po závěrečném hvizdu se v jeho očích leskly slzy, záhy se ocitl i na ramenou spoluhráčů. „Ta jubilejní vychytaná nula patří celému týmu,“ říkal skromně devětatřicetiletý brankář.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Jablonce Michal Špit se raduje ze stého zápasu bez inkasovaného gólu.

Článek

Hodně jste si oddechl, že to konečně vyšlo?

Samozřejmě. Těch příležitostí na stovku byla od mojí devětadevadesáté nuly spousta, ale pořád něco chybělo. V utkání s Jihlavou kluci hráli poctivě a trpělivě, abychom nedostali gól. Všiml jsem si, že i při našem rohu zůstávali vzadu v pěti lidech. Připadalo mi to ke konci zápasu jako v hokeji, kdy obránci padají do střel, a hraje se defenziva. Tým se obětoval v můj prospěch. Závěr byl hezký, přímo dojemný.

Jak jste prožíval poslední minuty?

Věřil jsem, že bychom mohli nulu udržet. Nakonec jsme dali tři branky a dopadlo to jako exhibice. Moc nescházelo, abychom přidali i další góly, takže se naplnil ideální scénář.

Na začátku druhé půle jste prohodil pár slov s jihlavským brankářem Jaromírem Blažkem, který byl jen na lavičce náhradníků. Mluvili jste o vaší bilanci?

O ní jsme se nebavili. Spíš jsme si navzájem stěžovali, co nás všechno bolí a píchá. Jak těžko ráno vstáváme a jestli vůbec vstaneme, takové stařecké řeči.

Jak si ceníte výhry nad Jihlavou?

Doneslo se k nám, že Jihlava předtím na jaře ještě neprohrála. Věděli jsme, že přijede silný soupeř. Naštěstí pro nás byla bezzubá. Aspoň si nepamatuji její šance, asi mám okno.

Ještě k vaší nule. Jako první vám bezprostředně gratuloval kapitán Luboš Loučka.

Byl nejblíž a hned běžel ke mně. Luboš je můj nejdéle sloužící spoluhráč a kamarád v Jablonci. Jsem rád, že už to stovku mám za sebou. Zápasů bylo hodně a čas do konce sezóny se krátil. Kluci to prožívali a chvílemi z toho byli frustrovaní. A když jsme třeba nedostali gól, stál v bráně Roman Valeš.

Vzpomenete si na svůj první zápas s čistým kontem?

Chytal jsem za Příbram proti Českým Budějovicím.

Uvažoval jste nad tím, kolik nul byste si mohl v lize ještě připsat?

Jelikož jsem v Jablonci prodloužil smlouvu do června 2015, je tam předpoklad k dalším ligovým startům. Ale netroufnu si odhadovat počet zápasů. Pro mě je podstatné, že jsem se dostal na kýženou metu a budoucnost už tolik neřeším.

Ale ve středu hrajete pohárovou odvetu na Spartě. Je to velká výzva?

Sezónu nebalíme. Pohárové semifinále máme po vítězství 3:1 doma slušně rozjeté. A zkusíme na Letné uhrát takový výsledek, po němž by se dalo postoupit do finále.

Reklama

Související témata: