Hlavní obsah

Nechte konat disciplinárku a nepřerušujte kvůli vulgaritám zápasy, vyzvala LFA Peltu

Praha

Přerušovat, nebo nepřerušovat, to je oč tu běží... Strahovské vedení českého fotbalu vyzvalo rozhodčí a delegáty, aby zpřísnili svůj postoj v případě, že se během ligových zápasů z hlediště ozvou vulgární nadávky. Během posledních kol se tak stalo pomalu zvykem, že utkání jsou pro výstrahu přerušována. Ligové fotbalové asociaci (LFA) se to nelíbí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha během utkání 23. kola Gambrinus ligy s transparentem "Pelta ven".

Článek

Ligové kluby chtějí na stadiónech slušné a aktivní fanoušky, nechtějí však trestat plošně diváky ukončováním utkání, kdy případný trest neodpovídá míře provinění a naopak dává do rukou extremistických skupin nástroj, jak ohrozit regulérnost stávajícího ligového ročníku.

„Ligová fotbalová asociace proto apeluje na předsedu Fotbalové asociace České republiky, aby FAČR přehodnotila postoj k opatřením, která vedou k přerušování utkání Gambrinus ligy na základně vulgárních nadávek a vulgárního skandování," přišel Dušan Svoboda, předseda LFA, s výzvou na Miroslava Peltu.

„LFA navrhuje, aby uvedené případy spadaly do gesce disciplinární komise, která se bude zabývat konkrétními proviněními dle disciplinárního řádu. Na případné úpravě disciplinárního řádu je LFA připravena se neprodleně podílet," dodává Svoboda.

Asociace vítá jakoukoliv iniciativu

Strahov není kategoricky proti. Asociace vítá jakoukoliv iniciativu, která přispěje ke kultivaci prostředí na fotbalových stadiónech. „Podle FAČR bylo žádoucí, aby se odpovědnosti za dodržování dlouhodobě existujících norem a předpisů, týkajících se chování diváků, zhostily i kluby," poukazuje FAČR ve svém prohlášení, proč přitvrdila.

„FAČR kvituje iniciativu, která povede ke svolání Ligového shromáždění a bude reflektovat postoj klubů k vývoji situace. Totéž platí i pro první informace z nadcházejícího setkání pracovní skupiny složené ze zástupců MVČR, MŠMT, Policie ČR a FAČR," píše se v prohlášení.

LFA chce přispět k eliminaci výtržníků, souhlasí s tvrdými postihy vůči konkrétním jednotlivcům. Odmítá však unáhlená řešení. „Proto provedeme ve spolupráci s FAČR komplexní analýzu fanouškovské problematiky v okolních zemích a do 30. srpna 2014 představíme komplexní návrh řešení a opatření vycházejících ze zkušeností a praxe v zahraničí," avizuje Svoboda a žádá fanoušky, aby přispěli k uklidnění situace povzbuzováním slušným způsobem a respektováním legislativy.

Reklama