Hlavní obsah

Znojmo má peníze na stadión, ale brzdí ho památkáři

Znojmo
Aktualizováno

Město Znojmo dá na rekonstrukci tamního fotbalového stadiónu 29 miliónů korun, což už schválilo vedení města. Chybějících 70 miliónů by mělo dodat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, o což už bylo požádáno. Oprava stadiónu je pro 1. SC Znojmo klíčová, protože pokud se v nejvyšší soutěži zachrání, ale nebude mít stadión, další výjimku na sezónu v exilu nedostane.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ani brankář Vlastimil Hrubý netuší, jak to se Znojmem bude v příští sezóně.

Článek

„Stadión chceme zrekonstruovat nezávisle na prvoligovém týmu pro mládež, atlety a další sportovce. Pokud se to podaří, budou jej využívat i fotbalisté," uvedl pro ČTK starosta města Vlastimil Gabrhel. Celková rekonstrukce bude stát téměř sto miliónů korun. Na ministerstvu už o žádosti vědí, ale termín odpovědi nebyl stanoven. Přitom fotbalisté, kteří sami chtěli provést rekonstrukci a neuspěli, potřebují nahlásit na FAČR do 30. června že je hotovo kvůli udělení licence. V opačném případě jim hrozí nejen, že by nemohli hrát nejvyšší soutěž, ale ještě by dostali pokutu tři milióny korun. „Věřím, že všechna jednání i práce proběhnou včas, ale budeme se snažit o posun termínu nahlášení dokončení rekonstrukce, případně stanovení určitých podmínek, do kdy co musí být hotové," konstatoval prezident klubu Ota Kohoutek.

Nesmějí hyzdit panorama města

Rekonstrukci znojemského fotbalového stadiónu, na který už jsou peníze, ale komplikují památkáři. „Musíme vybudovat úplně jiný druh umělého osvětlení, než jsme předpokládali. Stožáry mají být sklopné, aby nehyzdily panorama města," řekl pro Právo a Sport.cz technický ředitel klubu Karel Hodan.

Zatímco původní cena pevných stožárů se pohybovala okolo deseti miliónů korun, nyní vzroste na dvoj až čtyřnásobek, podle zvolené varianty. „Mohou být teleskopické, takže se sklopí jen část stožárů, aby nečněly nad okolní stavby, nebo se sklopí celé," dodal Hodan. Pokud by 1. SC Znojmo nesplnilo tento požadavek, nedali by památkáři potřebné razítko.

Na stadiónu už je nový vyhřívaný trávník, kromě umělého osvětlení se chystá i stavba tribun a příslušenství. Stadión by měl mít konečnou kapacitu 4500 míst k sezení. „Zahájení rekonstrukce počítáme na dny," sliboval nebo si možná přál Hodan. Pokud bude do 30. 6. hotová hlavní tribuna a sektor pro hosty, mohlo by Znojmo prý dostat výjimku na dostavbu zbývajících tribun, takže by se tu hrálo za provozu, podobně jako před časem v Plzni.

Reklama

Související témata: