Hlavní obsah

I čtvrtá příčka je pohárová, Sparta s Plzní umetly cestu do Evropy pro Liberec či Teplice

Praha
Aktualizováno

Postup fotbalistů Sparty a Plzně do Poháru České pošty má hned dvojí efekt. Jednak bude mít domácí pohár nejatraktivnější možné obsazení. A vzhledem k tomu, že oba lídři již mají jistý postup do pohárové Evropy, poslední místenkou do ní bude nikoliv výhra v poháru, ale čtvrté místo v Gambrinus lize. O něj čtyři kola před koncem svádějí bitvu Liberec (41 bodů) a Teplice (39).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký záložník Josef Šural oslavuje vedoucí gól nad Estorilem. Doletí jeho Slovan znovu do Evropy?

Článek

V co na severu Čech doufali, stalo se skutečností. Na třetí příčce tabulky se jistě usadila Mladá Boleslav, na niž Liberec ztrácí 6 a Teplice 8 bodů. Pod Ještědem i na Stínadlech si doslova vymodlili, aby také čtvrté místo v lize bylo „pohárové".

V poháru pohasly naděje vyřazených semifinalistů Jablonce a Brna. Naopak Liberec a Teplice jsou reálně zpátky ve hře. Ztráta Slovácka (5 bodů), Dukly (6) či Jablonce (8) na čtvrtou příčku je už příliš velká.

Čtyři pohárové místenky:
Mistr - Zahraje si 2. předkolo Ligy mistrů, cesta do hlavní soutěže vede přes tři soupeře.
Vicemistr - Do Evropské ligy vstoupí ve 3. předkole, od skupinové fáze ho tedy budou dělit dva soupeři.
3. místo - Třetí tým ligy začne ve 2. předkole Evropské ligy, k postupu do skupiny bude potřebovat vyřadit tři soupeře.
4. místo - Rovněž čtvrtý tým ligy začne ve 2. předkole Evropské ligy, k postupu do skupiny bude potřebovat vyřadit tři soupeře.

„Naději pořád máme. Stále doufáme, že se do pohárů vrátíme. S Teplicemi ještě hrajeme, takže si to s nimi na férovku rozdáme o čtvrté místo. Uvidíme, co bude. Doufáme v to nejlepší," líčí záložník Martin Frýdek, jehož Slovan v této sezóně Evropské ligy postoupil ze základní skupiny až do jarní vyřazovací části.

Klíčový duel Liberec - Teplice se hraje v 28. kole. Slovan kromě toho hraje v Brně se Znojmem, na Dukle a ligu končí doma s Olomoucí. Teplice hostí Spartu, která právě na jejich hřišti hodlá slavit titul, potom Ostravu a v posledním kole končí na Slovácku.

Reklama

Související témata: