Hlavní obsah

Každý ze sparťanů se už trefil, i proto jedou do Teplic pro titul

Praha

Mají dřív hlídat vyhlášené střelce, záložníky, stopery...? Soupeři fotbalové Sparty nevědí. Prakticky všichni hráči lídra Gambrinus ligy jsou pro jejich branku nebezpeční. Každý ze stabilně nastupujících sparťanů se již v této sezóně do střelecké listiny zapsal. Je to také jeden z nezanedbatelných důvodů, proč mají Letenští v 27. kole v Teplicích první mistrovský mečbol.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Lukáš Vácha a David Lafata oslavují čtvrtý gól v utkání proti Liberci.

Článek
Fotogalerie

Za 26 ligových kol stihli nasázet 64 gólů. Jeden si dal slávista Bortel do vlastní sítě sám, o zbytek se rozdělilo již 17 střelců.

V posledních dnech se dočkali i sváteční z nich. Proti Liberci se poprvé v sezóně trefili oba stopeři Holek a Švejdík, v poháru s Jabloncem dal svůj první gól za Spartu obránce Hybš a Vácha se v rudém dresu trefil poprvé ze hry.

„Jen to odráží pohodu hráčů. Ještě nedávno jsem slýchal poznámky, proč Sparta hraje jen na jednoho útočníka. Odpovídal jsem, že jde především o způsob hry a počet hráčů, kteří se do útoku zapojují. Jsem rád, že si náš styl sedl," těší trenéra Vítězslava Lavičku, že si prosadil svou.

Střelci Sparty v ligové sezóně:
14 - Hušbauer, Lafata,
7 - Krejčí,
6 - Bednář,
3 - Kadlec, J. Brabec, Costa, Kadeřábek,
2 - Dočkal,
1 - Konaté, Vácha, Matějovský, Vacek, Přikryl, Juliš, Holek, Švejdík

Čím dřív, tím líp...

Ze stabilně nastupujících hráčů nedali v lize gól jen záložník Lukáš Mareček a obránce Matěj Hybš, který naskočil do sestavy až v poslední době po Costově zranění. A také brankář Tomáš Vaclík. „Na tréninku před pohárovou odvetou s Jabloncem jsme penalty cvičili a oba brankáři Vaclík se Švengrem byli při jejich kopání úspěšní. Pamatuji si, že penaltu tady jednou proměnil Petr Kouba, tak uvidíme," culí se Lavička mnohoznačně.

„Pokud by Vaclíka k ní ale Hušbauer s Lafatou pustili," poukazuje tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík na souboj o korunu krále střelců, jemuž oba sparťané vévodí.

Mužstvo zkrátka šlape a hodlá oslavit mistrovský titul po čtyřech letech už v sobotu večer v Teplicích. „Čím dřív, tím líp. Výhra v semifinále poháru nám pochopitelně ještě víc zvedla zdravé sebevědomí. Teď před sebou máme vlastně dvě finále. Ligové v Teplicích a v půlce měsíce v Edenu pohárové. Určitě se na květnové zápasy dobře připravíme, abychom je zvládli," ujišťuje Lukáš Vácha.

Příklad Bayernu je netrápí

Jenže i příklad Bayernu Mnichov ukazuje, jak s mužstvem dokáže zamávat předčasný zisk titulu... „Tak to u nás nepřipadá v úvahu, to mi věřte! Nálada v kabině samozřejmě odpovídá tomu, jak blízko máme obě trofeje. Přibývá vtípků, ale v mezích. Všichni si dobře uvědomujeme, kolik to stálo úsilí a většina z nás dobře ví, jak těžce jsme nesli, když se nepodařilo udělat loni nebo předloni poslední krok," poukazuje gólman Tomáš Vaclík.

„Opravdu chceme co nejdřív titul, abychom měli klid a mohli se soustředit na finále. Pro nás je ale lákavý i rekord v počtu získaných bodů. Probírali jsme to v kabině. Zbývají čtyři zápasy a my bychom rádi dosáhli hranice alespoň osmdesáti bodů - když připustím, že nemusíme všechny vyhrát. Určitě chceme sezónu ukončit bez porážky a zapsat se do sparťanské i ligové historie," přeje si za tým Vaclík.

Zápas Teplice - Sparta se hraje v sobotu od 20:15, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz.

Získá Sparta titul již v sobotu večer v Teplicích?
Ano
77 %
Ne
23 %
Celkem hlasovalo 2666 čtenářů.

Reklama