Hlavní obsah

Letenské díky letí do Jablonce, Sparta si však o titul říkala od začátku sezóny

Praha

Toužili po jiné režii. Vyhrát v Teplicích a slavit mistrovský titul přímo na hřišti. Na Stínadlech však v sobotu prohráli, a tak fotbalistům Sparty musel k mistrovskému titulu o den později pomoci až Jablonec plichtou 2:2 s druhou Plzní. „Asi bychom se cítili trochu ošizení, ale titul je titul, takže v celkovém kontextu bychom byli rádi,“ předem okomentoval takový scénář záložník Bořek Dočkal po porážce v Teplicích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují zisk titulu pro mistra Gambrinus ligy.

Článek

„Soustředíme se na vlastní zápasy. Rozhodně je lepší urvat titul na hřišti, což se nám v Teplicích nepodařilo," lituje další záložník Josef Hušbauer.

Letenští však mají na druhou stranu již tři kola před koncem klid. Jejich mistrovský titul je zasloužený, říkali si o něj od začátku ligové sezóny. Minimálně deseti následujícími důvody.

1. Hlad po titulu - Poslední triumf v roce 2010 a od té doby věčně druzí!? Tohle čekání už bylo na Spartu příliš, titul byl nejen přáním, ale i povinností. Tím spíše, že z pohárové Evropy vyhučela na samém startu s průměrným švédským Häckenem a rehabilitovat se mohla už jen na domácí scéně. Mohla se na ligu víc soustředit na rozdíl od Plzně, která končila až ve druhém kole jarní části Evropské ligy.

2. Po výbuchu žádné zemětřesení - Ne vždycky musejí za výbuch padat hlavy. A Letenským se rozhodně vyplatilo, že trenér Vítězslav Lavička měl důvěru i po vyřazení s Häckenem. Cílevědomě vedl tým za svým. „Sedlo si to a pořád se zlepšujeme," poukázal záložník Lukáš Vácha v průběhu jara. Pod titulem je podepsána řada vlastních odchovanců, na hru nového českého mistra je radost se koukat. „Sparta je momentálně nejlepší tým v zemi, těží z vynikající práce Víti Lavičky," poukázal před týdnem David Vavruška, kouč Liberce, který ještě před pár lety říkal, že Sparta je nemocná.

3. Letná je nedobytná - Sparta už není v ligové sezóně neporažená, doma je ovšem stoprocentní. Soupeři už zase jezdí na Letnou s velkým respektem. „Tady nešlo nevyhrát," řekl třeba záložník Josef Hušbauer po klíčové domácí výhře nad Plzní pro téměř 19 tisíc diváků.

4. Kanonýry máme my! - Ve vší svornosti se kluboví spoluhráči perou o korunu krále střelců. S 15 góly zatím vede Josef Hušbauer. A to je prosím záložník... Jen o branku méně vstřelil trojnásobný nejlepší ligový střelec David Lafata.

5. Gól může dát každý - Nejde však zdaleka jen o Lafatu s Hušbauerem. Za 27 ligových kol stihli sparťané nasázet 65 gólů, o něž se podělilo 17 střelců. Ze stabilně hrajících fotbalistů se už v sezóně trefil každý. „Jen to odráží pohodu hráčů. Ještě nedávno jsem slýchal poznámky, proč Sparta hraje jen na jednoho útočníka. Odpovídal jsem, že jde především o způsob hry a počet hráčů, kteří se do útoku zapojují. Jsem rád, že si náš styl sedl," těší trenéra Vítězslava Lavičku, že si prosadil svou.

6. Kraje ostré jako břitvy - Ofenzivní krajní obránci, to byla ještě nedávno výsada Plzně. Teď už jsou zbraní Sparty. Costa byl ideální letní posilou, rychle předělaný záložník Kadeřábek roste Vrbovi do reprezentace. Ostří jsou jako břitva, maximálně podporují ofenzivu.

7. Posilující jízda na dvou frontách - Sparta útočí na double, může ho získat poprvé od roku 2007. Odložila stranou alibismus, i v závěru sezóny hraje obě soutěže s ideální sestavou. A pochod na dvou frontách ji posiluje.

8. Disciplína musí být - Mužstvu se vyhýbají excesy. V sezóně neměla ani jednoho vyloučeného.

9. S pokorou a respektem - Souvisí s bodem 8. Zatímco šéf Plzně Tomáš Paclík uznal, že jeho tým ztratil pokoru a tím i titul, Lavička drží své hochy ve správných mezích. „Jako sparťani se nebojíme nikoho. Ale jdeme za svým cílem s pokorou, respekt máme ke každému soupeři," opakoval kouč téměř po každém kole.

10. Vaclík je pán nul - Kromě pestré ofenzivy mají Letenští také propracovanou také defenzivu. V lize dostali nejméně gólů, 18, Vaclík vychytal nejvíc zápasů s nulou - 12.

Reklama

Související témata: