Hlavní obsah

Jak to chodí ve Spartě, aneb Největší jedlík je hubeňour Krejda

Praha

Podívat se za dveře hráčské kabiny se hned tak nepodaří. Dozvědět se něco ze zákulisí mužstva je také obtížné. Jak to ale chodí u nového mistra ligy, fotbalistů Sparty, prozradil, či spíše naznačil, sparťanský gólman Tomáš Vaclík, nebo též Vacloš či Váca...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hubeňour Ladislav Krejčí je ve sparťanské kabině nejvíc slyšet...

Článek

Přezdívky hráčů jsou většinou odvozené od jména, ale jsou i výjimky, jako Brumla nebo Skadeří... „Pavlovi Kadeřábkovi normálně říkáme Kadeř. Jenže trenéři, když něco vysvětlují, tak říkají: ,sehraješ to Skadeří´, a ono se to ujalo. Jakub Brabec je sice Brába, ale také Brumla. Může si za to sám. Když před nějakým časem vyprávěl, jak si dal v Nymburce z automatu zmrzlinu Brumla, Ondra Švějdík se toho chytil a už to Kubovi zůstalo," vypráví gólman.

Kdo je ve Spartě největší jedlík? To byste neuhádli... „Láďa Krejčí. Alespoň u našeho stolu, kde sedíme ještě s Jakubem Brabcem a Tomášem Přikrylem. Přitom to na něm není vidět, je z nás všech nejlehčí (podle údajů na stránkách Sparty váží 66 kilogramů - pozn. autora). Najíst se umí i Brumla. Ale nikdo si nějak extrémně nenakládá. To Leo Kweuke, ten si dával obrovské porce," prozrazuje gólman. „Expert přes zdravou výživu je Ondra Švejdík. Ví, co tělu pomůže, co ho čistí, co naopak zanáší. Když se ho na to někdo zeptá, popovídá si o tom, ale nikomu to nevnucuje."

Fotbalisté jsou hodně hraví... O cokoliv. Na Letné letí sladkosti. „Na sladké jsem hodně já, ale hrajeme o tatranky, oplatky, kinderka, čokolády a jiné sladkosti. O koly nebo sodovky tolik ne. Sladkosti, ať jsou jakékoliv, rychle zmizí," usmívá se Vaclík.

Po každém zápase je ze sparťanské kabiny slyšet muzika... „O tu se v kabině staráme s Ondrou Švejdíkem. Já pouštím před zápasem tu rychlejší, to co letí - Scooter, Pitbull, Majk Spirit... Po zápase to vezme Ondra a pouští starší věci, pohodovější, což se klukům líbí."

Rychlíci a kapitánův guláš

„Vtipy v kabině nikdo nevypráví, zato Kuba Brabec vykládá spoustu historek. Okamžitě třeba rozebírá, co se stalo na tréninku. Je hodně slyšet, ale na Láďu Krejčího nemá. Čím míň je Krejda vidět, tím víc je slyšet. Když se blížím ke kabině, hned slyším, že tam je. Kdyby nemohl křičet, nejspíš by umřel. Jinak žádného mudrce, co by poučoval a sděloval, co nového si přečetl, v kabině nemáme," dodává Vaclík. Na kino je prý „ulítlý" on a Tomáš Přikryl. Jdou třeba čtyřikrát za měsíc. Vidí snad všechny novinky. Také Roman Polom chodí často.

Fotbalisti jsou také známí svým vřelým vztahem k pěkným a hlavně rychlým automobilům. „Co se týká řízení auta, nebojím se jet s nikým. Hodně rychlý je Láďa Krejčí, který vlastní sportovního mercedesa, má sílu nějakých 320 koní. Také Matěj Hybš jezdí hodně svižně. Když někam jedeme společně a Hybšák řídí, jsme na stejném místě třeba o čtvrt hodiny dřív, než když řídím já. My bydlíme kousek od sebe, takže se střídáme. S Pepou Hušbauerem jsem ještě nejel, ale prý také umí šlápnout na plyn, když jede domů do Hradištka," říká o spoluhráčích.

Prozradí také, co v kabině letí... „Hlavně německá auta. Audiny a Bavoráky. Moc se mi líbí Audi A5 Máry Matějovského, ale nejhezčí má Mario Holek - BMW 640d. Já mám nové BMW X5 a jsem s ním velmi spokojený. Stejné auto má Mára Čech. U gólmanů to je povinný typ (smích)."

Jan Koller se před lety po příchodu na Letnou proslavil mimo jiné tím, že přijel otřískanou škodovkou... „Nic takového tu nebylo. Tomáš Přikryl přijel z Olomouce fabií, Matěj Hybš měl malého peugeota, teď má velkého VW Passata. Jedinou škodovku má Kuba Brabec, který si pořídil Superb Combi. Občas si do něj rýpneme, ale on potřebuje prostorné auto, protože jezdí často na ryby a hraje hokej."

Vášnivým rybářem je také Josef Hušbauer. „To sedí k jeho flegmatické povaze. Ti dva ale nikdy nic do kabiny nepřinesli... Buď úlovky pouštějí, nebo je nosí jen domů. To náš kapitán David Lafata, který je vášnivý myslivec, přinesl do kabiny guláš ze zvěřiny a byl vynikající," olízne se při krásné vzpomínce.

Hokejistům fandili, marně...

„Už jsem zmínil, že Brába rád hraje hokej, ale takových je v mužstvu víc. S klukama jsme chodili také fandit Spartě a doufali, že oslavíme společně dva tituly. Bohužel sparťanským hokejistům to nevyšlo... Z naší kabiny je asi nejlepší hokejista Lukáš Mareček. Zkrátka kluk z vesnice, tam se naučil bruslit," pochválí záložníka.

Natřít kliku, dát něco do boty nebo cokoliv schovat. To patří k tradičním vtípkům snad v každé šatně. „Experty na legrácky jsou Krejda, Brába a Milan Švenger. Čím víc se blížil titul, tím víc jejich vtípků přibývalo. Namazané trenýrky, něco schované... Ale stávají se i sami obětmi. Láďovi Krejčímu nedávno viselo triko pod stropem, nebo se mu kluci podepsali na trenýrky. Já už měl také namazané trenky, ale viníka neznám. Nikdo se nepřiznal. Legrace si užijeme v kabině dost a dost, ale detaily samozřejmě zůstanou za jejími dveřmi," uzavírá Tomáš Vaclík.

Reklama

Související témata: