Hlavní obsah

Tak přece jen mistři! Sparťané se svolávají, kam ještě v neděli večer vyrazí

Praha

Počítali s tím, že ještě týden budou žít v mírné nejistotě. Letenští fotbalisté ujišťují, že po sobotní prohře v Teplicích na nedělní večer žádné oslavy v záloze neměli. Jenže remíza Jablonce s Plzní situaci změnila. „Nic připraveno nebylo, ale svoláme se, kde se ještě dnes potkáme. Jsme přece mistři, tak se nemůžeme tvářit, že se nic nestalo,“ uculoval se záložník Bořek Dočkal v útrobách letenského stadiónu nedlouho po skončení duelu v Jablonci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha (zleva): Roman Bednář, Matěj Hybš, Pavel Kadeřábek, Jakub Brabec a Ladislav Krejčí oslavují zisk mistrovského titulu.

Článek
Fotogalerie

Umí se vyjadřovat, a tak není divu, že právě rekordman v počtu gólových asistencí byl večer na Letné v pohotovosti pro případ, že by se Sparta přece jen stala na dálku mistrem. A tento nouzový scénář se naplnil.

„Jsme mistři, což je tak jako tak úžasné. Titul jsme sice definitivně získali u televize, ale třeba pro mě je první v životě, takže jsem šťastný a na nic si nestěžuji," líčil Bořek Dočkal v rozhovoru pro Českou televizi.

„Koukal jsem se na úvod zápasu Jablonce s Plzní a myslel si, že další průběh už budu sledovat jen po očku. Jenže výkon Jablonce nám dával velkou naději, takže jsem zůstal až do konce. A věřil, že to dobře dopadne."

Teď ještě double

Sparta získala Dočkala v průběhu podzimu a prakticky hned se stal jedním z jejích klíčových hráčů. „Nerad bych vybíral klíčové momenty v podobě jednotlivých zápasů. Podstatné je, že na podzim jsme se herně výrazně zlepšili a dokázali to potvrdit i na jaře. Máme z toho dobrý pocit, zisk titulu je podle mě zcela zasloužený," líčí Dočkal.

Ale přece jen, nejdůležitější určitě byla jarní výhra 1:0 nad Plzní, jediným rivalem v bitvě o titul. „Asi ano. Jednak jsme jim bodově odskočili, navíc jsme ukázali, že herně jsme na tom momentálně líp. Náskok jsme ovšem museli potvrzovat v každém dalším kole, protože Plzeň také získala neskutečný počet bodů," poukázal Dočkal.

Soupeření s Viktorií ovšem zdaleka nekončí. Dva nejlepší ligové týmy se ještě střetnou ve finále Poháru České pošty, které se uskuteční v pražském Edenu v sobotu 17. května od 18:45.

„Teď je cílem pohár, abychom získali double. Pro mě pak bylo další motivací dokončit ligu bez prohry, jenže to už se nepovede," připomněl Dočkal, že Sparta byla až do soboty posledním v lize neporaženým týmem v Evropě.

Kapitán Lafata se dočkal svého titulu

Kanonýr David Lafata se sice již třikrát stal králem střelců, často však opakoval, že všechny individuální ceny vymění za titul, který mu zatím chyběl. Teď k němu Spartu dovedl jako kapitán.

„Titul byl v podstatě to, proč jsem vždy hrál ligový fotbal. Tenhle titul si zaslouží celé mužstvo za to, jak poctivě v celé sezóně pracovalo. Je ohromná čest, že můžu tým vést jako kapitán," popsal Lafata své pocity pro sparta.cz.

Sparťanům po zaváhání v Teplicích nakonec pomohl Jablonec, odkud Lafata do Sparty v polovině minulé sezóny přišel. „Zápas jsem sledoval a byl pořádně nervózní, na druhý poločas už jsem se skoro vlastně ani dívat nemohl," dodal šťastný kapitán.

Titul bude jen zastávka, věří Lavička

Trenér Vítězslav Lavička vrátil na Letnou nejen titul po čtyřech letech, ale také hrdost fanoušků na svůj tým. „Jsem šťastný, že jsme splnili sen všech sparťanů," přivítal kouč rozuzlení ligové zápletky.

„Těší mne také to, že se potvrdilo, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná. Věřím totiž, že titulem nic nekončí, že je to jen zastávka. Tenhle tým toho totiž může dosáhnout daleko víc," vysekl Lavička pochvalu svým svěřencům.

„Titul však nepatří jen hráčům, ale i vedení a všem dalším lidem z klubu, protože i oni si ho doopravdy zaslouží," dodal šťastný trenér.

Pohár pro mistra Gambrinus ligy se bude sparťanským fotbalistům předávat po posledním ligovém kole, v němž v Generali Areně hostí 31. května od 18:00 Jihlavu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články