Hlavní obsah

Během oslav tekla i zelená, příští zastávkou Sparty má být Liga mistrů

Praha

Sice až dodatečně a improvizovaně, zato s plným nasazením se fotbalisté Sparty v neděli večer vrhli do oslav již 36. mistrovského titulu. Získali ho tři kola před koncem ligy u televize díky remíze Plzně v Jablonci (2:2), na intenzitě oslav to však nic neubralo. Letenští hodlají triumf korunovat vítězstvím v poháru, kde je ve finále čeká Plzeň. Hlavně však postupem do příštího ročníku Ligy mistrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují zisk titulu pro mistra Gambrinus ligy.

Článek
Fotogalerie

Zajásali si v letenské kabině, pak se noví mistři ligy přesunuli do hospody. Kromě piva se pila třeba i zelená... A zatímco hráči oblékli trička s velkou číslicí 36, člen představenstva Jakub Otava a trenér Vítězslav Lavička navlékli trika s fotografií Lukáše Přibyla. Titul tak věnovali bývalému sportovnímu řediteli klubu, který stál na začátku rekonstrukce týmu, ale před dvěma lety ve věku 33 let zemřel.

„Potvrdilo se, že cesta, kterou jsme se vydali, je správná. A to mě těší. Věřím totiž, že titulem nic nekončí, že je to jen zastávka. Tenhle tým toho totiž může dosáhnout daleko víc," vysekl Lavička pochvalu svým svěřencům.

Sparta samozřejmě již s předstihem myslí na cíl největší. Návrat do Ligy mistrů, kterou si naposledy zahrála na podzim 2005.

„Jsme si toho vědomi, na evropské poháry už myslíme. Letošní sezónu jsme začali vyřazením s Häckenem. Postupně se situace stabilizovala, s dobrou hrou přicházely i výsledky a dovedly nás tam, kde stojíme teď. Všechno ale směřuje k Evropě - máme ambice prezentovat se v ní jako dobrý tým. Cesta přes letní kvalifikaci je zrádná, ale chceme to zvládnout," líčí úspěšný kouč.

Soupeři pro zrádnou cestu se rýsují

Sparta začne kvalifikaci ve 2. předkole. Před losem bude nasazená, takže jejími možnými soupeři mohou být třeba Malmö (Švédsko), Strömsgodset (Norsko), St. Patrick (Irsko), Žalgiris Vilnius (Litva), KR Reykjavík (Island), Skënderbeu Korcë (Albánie), Cliftonville (Severní Irsko), The New Saints (Wales) či Valetta FC (Malta).

Nasazená bude Sparta i pro 3. předkolo, vzhledem ke klubovému koeficientu jí však hrozí, že v případě postupu by nebyla nasazena pro rozhodující play off. V tom případě by mohla narazit na Salcburk, Celtic Glasgow, BATE Borisov, Basilej (úspěšný švýcarský klub chce koupit sparťanského brankáře Vaclíka...) či Steauu Bukurešť.

Letenští by se mezi nasazené mohli dostat v případě, že některý ze silných klubů vypadne ve 2. či 3. předkole - tak si loni pomohla Plzeň na úkor vyřazeného Borisova. Naděje Sparty na nasazení ještě komplikuje také APOEL Nikósie, takže Lavička a spol. musejí fandit, aby kyperskou ligu vyhrál třeba dosud vedoucí Limassol.

Reklama

Související témata: