Hlavní obsah

Olomouc - Ostrava 2:3Baník šokoval Hanou a přiblížil se záchraně. Senzační obrat dokonal Azevedo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Varadi 1 : 0
18. Navrátil 2 : 0
45. Kaša 2 : 1
47. Štěpán 2 : 2
93. Azevedo 2 : 3
Záznam online reportáže

Petr MarekSport.czPrávo
Aktualizováno

Fotbalisté Ostravy zvítězili v pondělní dohrávce 27. kola Gambrinus ligy na půdě Olomouce 3:2 a udělali důležitý krok k záchraně v nejvyšší soutěži. Sigma přitom v utkání dvou kandidátů na sestup vedla o dva góly, Baník ale překlopil výsledek na svoji stranu. Rozhodující gól vstřelil v napínavém závěru Brazilec Azevedo, který zařídil hostům tři body v 93. minutě. Hanáci jsou tři kola před koncem na předposlední patnácté příčce, svěřenci trenéra Bernadyho poskočili na dvanácté místo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ostravský obránce Filip Kaša (vlevo) v souboji s Janem Schulmeisterem z Olomouce. Vzadu přihlíží zadák Baníku Michal Frydrych.

Článek
Fotogalerie

Na atmosféře záchranářského duelu se podepsal bojkot fanoušků obou mužstev, kteří své barvy povzbuzovali pouze zpoza bran stadiónu.

„Co se stalo, je z našeho pohledu klinická smrt. Pořád ale věřím, že to zvládneme. Jsou tři kola do konce a stát se může cokoliv. Nezbývá nám než burcovat a burcovat. Jiní hráči tady nebudou a kvalita chybí. Holt to musíme zvládnout s tím, co máme. V té souvislosti ale musím říct, že tady v Olomouci urazili fotbalového boha. Zbavili se hráčů, kteří v jiných klubech hrají prim a ti nám teď chybí. Mám na mysli třeba Vašíčka, Petra či Štěpána. Když k tomu přičtu zraněné, hlavně útočníka Ordoše, napovídá to, proč jsme dole," prohlásil po utkání kormidelník Sigmy Ladislav Minář.

Hanáci přesto začali hodně zostra. Už z prvního útoku Varadi našel na malém vápně Depetrise, ten ihned vypálil, ale Pavlenka jeho ránu zneškodnil. Vzápětí střílel z dálky Schulmeister a i s jeho střelou si gólman Baníku poradil. Poté ale Sigma trochu polevila, začala jí váznout kombinace a ostravští hru vyrovnali. Ve 12. minutě se dokonce mohli dostat do vedení, když Zlámal vyboxoval centr zprava jen k Narhovi a ten nůžkami trefil tyč.

Ve 14. minutě se ale dočkala Sigma. Schulmeister napřáhl z 25 metrů, Pavlenka jeho bombu vyrazil jen před sebe a Varadi nedůsledně krytý Baránkem dostal Sigmu do vedení. Gólman Baníku navíc po srážce s Baránkem musel nedobrovolně ze hřiště. O čtyři minuty později Depetris vnikl do šestnáctky, ideálně našel Navrátila a ten nedal náhradnímu brankáři Šromovi žádnou šanci. Po pár minutách hosté přišli o dalšího hráče, když pro zranění musel ze hřiště Vengřinek. A aby toho nebylo málo, zranění ještě před koncem poločasu postihlo i Lindpereho a tak Baník střídal nedobrovolně potřetí.

„Byla to strašidelná fáze, která by zlomila i lepší tým. Kluci to ale nevzdali a šli za výsledkem," pochvaloval si kouč Baníku Tomáš Bernady.

Kaša gólem do šatny zadělal na obrat

Ještě předtím ale definitivu domácím mohl zajistit Pospíšil. Jenže jeho nádherná střela z přímého volného kopu se odrazila od břevna do pole. Do hry se pak mohl vrátit i Baník, v olomoucké bráně však čaroval Zlámal, když zázračně zlikvidoval tutovku Narha i následnou dorážku Svěrkoše. Sigma ale dál v obraně zmatkovala a toho využil ve 45. minutě Kaša, když se parádně trefil z voleje a vykřesal tak naději na zvrat.

Hanáci zůstali v nedbalkách i po přestávce. Po hlavičce Šichora je ještě zachránilo břevno, ale po další hlavičkové střele Štěpána již bylo vyrovnáno. A Baník tlačil dál a dál. Sigma naopak byla v útoku bezradná. Už v nadstaveném čase přesto mohl rozhodnout domácí Chorý, hlavou však trefil v nadějné pozici spoluhráče Šindeláře. Z následného brejku dílo zkázy dovršil Azevedo, který tak Baníku zajistil nesmírně důležitou výhru.

„Musím před našimi hráči smeknout. Přístup, výkon i způsob, jakým to otočili, byl úžasný. Jsme blíže záchraně, ale dobojováno samozřejmě není. Musíme se dál rvát," varoval zase před přílišnou euforií a uspokojením Bernady.

„Gól do šatny byl klíčový, a když přišlo vyrovnání, byl Baník nahoře. Závěr, to už bylo vabank. I za stavu 2:0 ale bylo vidět, že našim klukům chybí sebevědomí a některým i kvalita. To nás dostalo pod tlak. Zápas jsme ale i tak měli zvládnout," přiznal Minář.

Fotbalová Gambrinus liga, 27. kolo:
SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava 2:3 (2:1)
Branky: 14. Varadi, 18. Navrátil - 45.+2 Kaša, 47. Štěpán, 90.+3 Azevedo. Rozhodčí: Paták - Moláček, Kotík. ŽK: Javůrek, Navrátil - Baránek, Sukup, Azevedo. Diváci: 3975.
Olomouc: Zlámal - Vidlička, Svozil, Dreksa, Javůrek - Šindelář - Varadi, Pospíšil, Schulmeister (80. Rolinc), Navrátil (63. Falta) - Depetris (69. Chorý). Trenéř: Minář.
Ostrava: Pavlenka (17. Šrom) - Frydrych, Kaša, Baránek, Vengřinek (22. Sukup) - Greguš, Lindpere (37. Šichor) - Štěpán, Svěrkoš, Azevedo - Narh. Trenér: Bernady.
Zachrání se letos fotbalisté Olomouce a Ostravy v Gambrinus lize?
Udrží se pouze Sigma, Baník sestoupí
4,4 %
Zachrání se Baník, Sigma sestoupí
42 %
Zachrání se oba týmy
50,2 %
Oba týmy sestoupí
3,4 %
Celkem hlasovalo 12509 čtenářů.

Reklama