Hlavní obsah

Při urážkách a vulgaritách přerušujte zápasy i v závěru ligy, vzkázala strahovská generalita sudím a delegátům

Jen si zkuste dál urážet prvního muže českého fotbalu. Skandovat na ligových stadiónech vulgarity na Peltovu adresu. Anebo útočit na osobní integritu kohokoli ze strahovské fotbalové vlády. Sudí ve spolupráci s delegáty budou i v posledních třech kolech dál přerušovat zápasy a třeba i odvádět hráče do šaten, jako se tomu stalo naposledy v sobotu v duelu Teplic se Spartou. A klidně mohou utkání i předčasně ukončit. Takový je vzkaz Peltovy fotbalové generality po úterním zasedání výkonného výboru adresovaný sudím, delegátům i fanouškům.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Transparent jabloneckých příznivců v utkání 24. kola Gambrinus ligy s Duklou Praha.

Článek
Fotogalerie

JENOM STANOVISKO - Výsledkem sezení výkonného výboru bylo nakonec písemné stanovisko, které přišli objasňovat generální sekretář asociace Řepka a tiskový mluvčí Lípa. Prvnímu muži českého fotbalu Peltovi to nedovolilo pracovní vytížení a další schůzky, byť právě jeho se dění na ligových stadiónech v posledních týdnech bytostně dotýká. Na jeho adresu směřují po excesech v duelu mezi Ostravou a Spartou na ostravských Bazalech nadávky, urážky, vulgarity, kvůli nimž jsou zápasy přerušovány. Na minutu, dvě, ale třeba i na deset, když sudí odvelí obě mužstva ze hřiště do šaten. „Výkonný výbor projednal otázku negativního přístupu diváků na stadiónech a jednomyslně se shodl, že podporuje dodržování řádů asociace," přečetl větu rozvitou generální sekretář Rudolf Řepka.

PELTA NIC NENAŘÍDIL - Oba Peltovi podřízení poté hájili svého šéfa a stvrdili, že on rozhodně nebyl iniciátorem přerušování zápasů v případě nadávek či vulgárního skandování. „On pouze potvrdil, že asociace vyžaduje důsledné dodržování existujících norem a řádů a podpoří rozhodčí a delegáty, pokud se jimi budou řídit a utkání přeruší," připomněl Lípa.

MANIFEST LFA - Koncem minulého týdne zveřejnila Ligová fotbalová asociace své prohlášení, v němž se staví proti přerušování zápasů v případě nadávek, urážek a vulgarit skandovaných v hledišti a požaduje, aby se těmito jevy zabývala až následně disciplinární komise. Na dnešním zasedání však kupodivu všichni čtyři muži zastupující ve výkonném výboru ligové kluby - tedy Dušan Svoboda, František Hrdlička, Josef Lébr a Tomáš Paclík - se stanoviskem strahovské generality ztotožnili. „Diskuse sice byla dlouhá, ale usnesení bylo přijato jednomyslně," potvrdil Lípa.

NÁVOD NEEXISTUJE - Jednotný návod, kdy má a kdy by naopak neměl rozhodčí zápas přerušit nebo dokonce ukončit, pochopitelně neexistuje. Těžko totiž dávat dohromady slovník urážek a vulgarit... „Rozhodčí musí mít cit nejen pro hru a fotbal, ale i pro konkrétní situaci. Oni jsou profíci - a navíc profíci dobře placení, takže rozhodnutí musí přijít od nich," stojí si na svém Řepka. I proto není v plánu žádná další schůzka Pelty s rozhodčími a delegáty, kde by se stanovila jasná pravidla hry pro zbývající tři ligová kola. „Nepředpokládám, že by předseda za nimi šel, aby je instruoval," myslí si Řepka.

SETKANÍ, K NIMŽ DOJDE - Ke dvěma schůzkám naopak dojde. Na té první, která se uskuteční 14. května, se sejde pracovní skupina tvořená zástupci ministerstva vnitra, ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, policie a fotbalové asociace. „Expertní skupina by měla ukázat cestu, kudy se bude fotbal dál ubírat. Události posledních týdnů ovšem ukazují, že je nutná podpora v legislativě," podotkl Řepka. Další schůzku by měl absolvovat předseda Pelta se zástupci klubů a fanoušků. „Jedna je plánovaná na Moravu, druhá do Čech. Měly by se uskutečnit v dohledné době," prozradil Lípa.

OBAVY Z NEREGULÉRNÍHO ZÁVĚRU LIGY - Poslední dvě ligová kola mají stanoven začátek všech zápasů shodně na 17 hodin. Ale protože se přerušování utkání a jejich nastavování třeba i o třináct minut stalo trendem, je regulérní závěr ligy ohrožen. „Námitky klubů v tomto duchu na výkonném výboru samozřejmě zazněly. I fotbalové asociaci vadí, že se zápasy přerušují," prozradil Lípa. „Ale jednotné stanovisko zaznělo," doplnil Řepka.

EVROPA A NADÁVKY - Ligoví trenéři, kteří v minulosti působili v zahraničí, unisono tvrdí, že v cizině se kvůli skandování nadávek zápasy nepřerušují a vyjadřují údiv, že se tomu tak děje u nás. Generální sekretář ČSFA a delegát UEFA Rudolf Řepka však tvrdí opak. „Kdyby něco podobného vzniklo v Evropě a urážky by skandoval celý stadión, UEFA by postupovala stejně. Takovéto projevy vnímá jako útok na osobní integritu."

FINÁLE SPARTA vs. PLZEŇ - Excesy fanoušků, vulgarity, nadávky a případné přerušování zápasů hrozí nejen v závěru ligy, ale i při finále domácího poháru. Zvláště, když se v něm utká v pražském Edenu Sparta s Plzní. „I proto jsou už s předstihem přijímána důkladná bezpečnostní opatření," ujišťuje Řepka. Na otázku, zda vítězi bude předávat trofej předseda asociace Pelta, však přímou odpověď nemá. „Pan Pelta na stadiónu pochopitelně bude, stejně jako tam budou další osobnosti, které mohou pohár předávat."

Reklama