Hlavní obsah

Pelta fanouškům neustoupí. Bojuju za dobro fotbalu, který dělám srdcem, tvrdí

Praha

Šéfem českého fotbalu zmítá dilema... Nepolevit v boji proti nadávkám, urážkám a vulgaritám, z nichž se stal v ochozech ligových stadiónů v posledních týdnech pomalu folklór a jejichž terčem je hlavně on? Přerušovat dál zápasy a nechat je nastavovat třeba i o desítky minut? Klidně střetnutí předčasně ukončit, když se excesy budou opakovat? Trvat na striktním dodržování pravidla tři přerušení a dost? Anebo projevit jistou velkorysost a toleranci, protože by se mohlo stát, že závěr ligy by mohl být přerušováním zápasů ovlivněný a stal se tudíž neregulérní?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha během utkání 23. kola Gambrinus ligy s transparentem "Pelta ven".

Článek
Fotogalerie

Pelta aby z toho všeho měl hlavu jako pátrací balón. „Vím, že nejen na stadiónech, ale i na sociálních sítích se stal z Pelty nepřítel číslo jedna," připouští, že vzedmutá vlna nenávisti mu není ani trochu příjemná.

Takový vývoj Pelta nečekal

Přivolal ji na sebe sám, reagují jeho odpůrci. Tím, že hodlá fanoušky kontrolovat, požaduje na nich jejich osobní údaje, jednou chce registrovat úplně všechny a jindy zase jen ty údajně nepřizpůsobivé, namítají.

„Ale vše se přece vyvíjí. I mé názory a postoje. Uznal jsem, že bude něco pravdy na názoru ministra vnitra tvrdícím, že je špatné registrovat úplně všechny fanoušky a že by bylo lepší rozlišovat ty dobré od špatných," hájí jeden ze svých myšlenkových kotrmelců Miroslav Pelta.

„Ale upřímně - nečekal jsem takový vývoj. Natož, že se situace tak vyhrotí," doznává vzápětí, že apel na rozhodčí a delegáty, aby v případě vulgárního skandování zápas přerušili anebo i ukončili, vyvolal reakci, jakou nepředpokládal.

Jasné slovo jen od Starky

„Čekal jsem větší podporu od klubů. Majitel Příbrami Starka mě ujistil: ,Tady se proti tobě skandovat nebude,´na Slovácku se zase sešli s fanoušky a přesvědčili je, že nejsem takovým nepřítelem, jak si myslí, ale jinde? Někde je vlastník klubu nejasný, jinde je zase rád, že diváci neskandují a nenadávají na něho," připouští Pelta, že v klubech nemá oporu, jakou si představoval.

Však se také na úterním sezení fotbalové generality ozvaly právě od zástupců klubů námitky proti přerušování zápasů jen pro skandované vulgarity.

„Zároveň ale kluby tvrdí, že i jim skandování vadí a chtějí, abychom nepolevili," potvrzuje nejednotnost strahovské fronty její předseda.

Nekompromisnost a pokračování v boji proti vulgaritám na něm požadující i zástupci státních orgánů, stejně jako sponzoři.

Dělám fotbal srdcem, hlásá jeho šéf

„Bojuju za dobro věci, za dobro fotbalu, který dělám srdcem. Zvažoval jsem, zda bych neměl od nařízení ustoupit, ale prostě nemohu.  Chci na stadiónech kultivované prostředí a dobrou atmosféru, která by se přibližovala německému fotbalu. I když současně vnímám, že frustrace a blbá nálada vládne v celé společnosti," pustil se do filozofování Pelta.

„Teď ale prostě nastal klíčový moment, kdy se musí situace řešit. Zvláště, když cítím podporu ministerstev, sponzorů, ČOV i třeba firem, s nimiž o sponzoringu jednám a které přislíbily peníze, když v nastoupeném úsilí vydržím," tvrdí šéf českého fotbalu, že neustoupí.

Po úterním sezení strahovské generality z kuloárů uniklo, že sudí mají v závěrečných třech kolech volit mírnější metr a tak často zápasy nepřerušovat, jako tomu bylo dosud. Vždyť třeba rozhodčí Královec přerušil utkání mezi Teplicemi a Spartou hned pětkrát a přesto k předčasnému ukončení nedošlo.

„Má prostě práh bolesti jiný, než další sudí, řídil se striktně regulemi UEFA. Jakmile k něčemu došlo, hned situaci řešil," krčí rameny Pelta.

Záleží na sudích a delegátech

A právě onen Peltův „práh bolesti" by měl být pro sudí v posledních třech kolech směrodatný. Žádný nový příkaz nedostali, nějaký manuál, kdy utkání přerušit a kdy nikoli nedostali, slovník vulgarit rovněž neexistuje.

Záleží tudíž jen a jen na rozhodčích a delegátech. „V rámci svých pravomocí rozhodnou, jaká vulgarita vede k přerušení zápasu, v jejich pravomoci dál je, aby k tomuto kroku sáhli," tvrdí Pelta, že ani on, ani jeho strahovská suita nemíní ustoupit.

I když hlasům z klubů naslouchá a obavy z ovlivnění regulérního závěru ligy rovněž má. Proto také všem zainteresovaným alespoň na dálku připomíná, aby by si  těchto faktorů byli rovněž vědomi a při rozhodováních se jimi řídíli.

Reklama