Hlavní obsah

Matějovský zlomil prokletí. Už není ten, který vyhání ze Sparty všechny tituly

Praha

Přišel na Letnou před čtyřmi lety a hned první soutěžní zápas proměnil v zisk trofeje. Fotbalisté Sparty tehdy získali první český Superpohár a záložník Marek Matějovský dokonce po vyloučení Tomáše Řepky přebíral pohár. Jenže od té doby jako když utne. Mistrovský titul Sparta získala až letos po čtyřech letech. Pro zkušeného internacionála je první. „Cítil jsem velkou zodpovědnost, během mého působení jsme titul nezískali. Konečně jsme to zvládli,“ oddechl si, že prokletí zlomil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Marek Matějovský při duelu proti Plzni.

Článek

Ohromná úleva. Všichni sparťané titul náležitě oslavili, ale Marek Matějovský (32) je zřejmě nejšťastnější z nich. „Nedokážu to posoudit, ale vzhledem k minulosti to tak může působit. Sezóna byla rozjetá velmi slušně. Říkal jsem si, že kdybychom ztratili i tohle, už by to snad nebylo možné a stálo by za to, abych to zabalil," přiznává upřímně.

Navíc si dobře uvědomuje, že na jaře mohl kopat někde úplně jinde. „Od zimy jsem ve Spartě nemusel být, takže jsem touto dobou mohl klukům maximálně tak posílat blahopřejné zprávy," líčí svůj zašmodrchaný příběh.

Muž na odstřel prodloužil smlouvu

Na Letné už byl svého času mužem na odstřel. Před touto sezónou přišel o kapitánskou pásku a v průběhu podzimu také o místo v základní sestavě. Velkým překvapením proto bylo, když Sparta na startu zimní přípravy oznámila, že s ním prodloužila smlouvu. A Matěják se stal na jaře znovu jedním z klíčových hráčů.

„Nebylo tak úplně na mně, jestli zůstanu. Rozhodnout museli lidé z vedení. Jsem velice rád, že jsem mohl zůstat součástí tohoto kvalitního týmu."

Sám nedokáže popsat, čím vedení klubu přesvědčil. „Nikdy jsem necítil, že bych vypadl z formy nebo byl natolik horší než ostatní, abych nemohl v týmu být. Ale nebylo to na mně, abych si řekl, že tady zůstanu. Rozhodnout museli jiní - a jsem rád, že usoudili, že mohu být prospěšný."

Štěstí a vděk, žádná satisfakce

Právě pro Matějovského je zisk titulu možná největší satisfakcí. „Ne, neberu ho jako satisfakci. Nebylo mi ukřivděno, jsem šťastný a vděčný, že jsme dokázali titul získat. Nezříkal jsem se nikdy odpovědnosti, že jsme za mého působení mistry nikdy nebyli. Vždycky jsem říkal, že hráčů je na hřišti jedenáct. Část viny však byla samozřejmě i na mně."

Matějovskému zřejmě prospělo, že v záloze začal hrát víc zezadu. „Možná to opravdu pomohlo. V zimě jsem měl několik pohovorů s pány Otavou, Hřebíkem i Lavičkou. Zřejmě i tím se moje hra změnila. A jsem opravdu rád, že jsem mohl pomoci," oddechl si zhluboka, že už není tím, který vyhání z Letné všechny tituly.

Navíc je členem mužstva, o němž experti tvrdí, že je nesilnější Spartou za poslední léta. „Těžko říci. Jde to posuzovat z hlediska výsledků, pak to platí. Ale také dřív tu byli skvělí hráči, vyhrávat ligu jsme ovšem z nějakého důvodu nezvládali," říká Matějovský.

Reklama

Související témata: