Hlavní obsah

Fotbalisté Slavie si druhé místo v Ostravě nenechali uniknout

PRAHA

Fotbalisté Slavie vyhráli dostihy o druhé místo a postup do předkola Ligy mistrů. Pražané zvítězili v závěrečném kole nejvyšší soutěže v Ostravě díky dvěma gólům Stanislava Vlčka 2:0 a na Bazalech si drží už sedm let ligovou neporazitelnost. Obhájce titulu zakončil sezonu rozpačitě - pátým zápasem bez vítězství za sebou a až na sedmém místě.

Článek

Zřejmě poslední zápas v kariéře odehrál v dresu Slavie vicemistr Evropy z roku 1996 Pavel Kuka.

V úmorném vedru jako by ostravští obránci měli těžší nohy. Útočné výpady Pražanů hlavně z pravé strany lapali s problémy. Ofsajdové pasti se už po třech minutách vysmekl Vlček, jenže zblízka nedokázal přehodit Vaška.

Baník navázal na poslední nepřesvědčivé výkony. Motorem akcí byl Slončík, který po spolupráci s Bystroněm přichystal v 18. minutě ideální příležitost pro Pospěcha, ale ten v klíčovém okamžiku před osamoceným Kozáčikem nedosáhl na míč. Slezané v náročným klimatických podmínkách umdlévali rychleji. Kolmým pasem za obranu vyzrál na domácí defenzivu Vlček, ale Piták další stoprocentní šanci spálil střelou do boční sítě.

Zlatý gól dal až v 32. minutě Vlček, který využil nezájmu ostravských beků a zblízka k tyči usměrnil opakovanou přihrávku Pitáka. Zadní linie Baníku propadla před přestávkou ještě jednou. Další kolmicí tentokrát narýsoval Kuka, avšak Vlček si ve 42. minutě před zakončením nechal balon ukopnout Bestou.

Baník už bez zraněného Slončíka se trápil i po pauze. Krátce ho probudil svěží náhradník Žůrek, ale dvě nadějné možnosti na vyrovnání propásl. Během čtyř minut protáhl Kozáčika povedeným volejem i hlavičkou, vedení hostů přesto přežilo.

V třicetistupňové výhni oběma týmům kvapem docházely síly. Slavia se spokojila s údržbou těsného náskoku a počkala si na rozhodující úder. Deset minut před koncem domácí přišli ve středu hřiště o míč, Fořt vyhrál hlavičkový souboj s ostravskými stopery a Vlček jeho práci dokončil dělovkou do Vaškovy sítě.

Baník Ostrava - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 32. a 82. Vlček. Rozhodčí: Královec - Kordula, Lhoták. ŽK: Došek, Kuka (oba Slavia). Diváci: 3961.
Ostrava: Vašek - Látal, Besta, Klimpl, Tomašák - Cigánek (46. Staněk), Bystroň - Pospěch, Slončík (46. Žůrek), Metelka - Magera. Trenér: Jarabinský.
Slavia: Kozáčik - Došek, Latka, Suchý, Hrdlička - Piták, Gedeon (79. Sedláček), Bejbl, Švec - Kuka (61. Fořt), Vlček (90. Kratochvíl). Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata: