Hlavní obsah

Ligu ovlivnila korupce, ztráta hvězd i chyby funkcionářů

Nejpodivnější ročník ve své dvanáctileté historii má za sebou samostatná česká fotbalové liga. V sobotu skončila sezona, která byla na první pohled jako každá jiná: mistrovský pohár zná svého majitele, rozdány jsou vstupenky do evropských pohárů a dva nejslabší kluby se s ligou loučí.

Článek

Na uplynulý ročník ale budou chtít zapomenout asi všichni, neboť podle mnoha ukazatelů byl jednoznačně nejslabší.

Na zápasy chodilo nejméně diváků, padalo nejméně gólů, k vidění byla neatraktivní hra a mistr byl znám už pět kol před koncem. Celou sezonou se táhly následky korupčního skandálu, do kterého se více či méně zapletlo několik klubů, funkcionáři i rozhodčí.

Následky korupce byly jak morální, tak sportovní. Lize sebrala důvěryhodnost v očích veřejnosti, tři kluby přišly po skončení soutěže o body a nevyrovnanost výkonů hráčů v potrestaných klubech svědčí také o hlubších následcích.

Nejtvrdší dopad měla korupční aféra na Liberec

Nejtvrdší dopad měla korupční aféra na Liberec, který kvůli odpočtu bodů přišel o poháry a nakonec i o ambiciózního trenéra Stanislava Grigu, jenž se s trestem těžko smiřoval. Až do verdiktu disciplinární komise se zdálo, že Severočeši mohou být největším konkurentem Sparty a aspirantem na druhé místo, ale nakonec skončili pátí. Podobně na tom bylo Slovácko, které dohánělo dokonce dvanáctibodové manko. Bez něj by byl moravský klub velkým adeptem na pohárové příčky.

Ve Slovácku po skandálu přišel nový majitel a v průběhu sezony nečekaně odvolal trenéra Karla Jarolíma, přestože pod jeho taktovkou se tým zvedal. Přínos jeho nástupce Ladislava Molnára nebyl zřejmý: na jaře klub získal klub 22 bodů, stejně jako za Jarolíma.

Také na Spartě už tuší, že odvolání trenéra Františka Straky nebylo ideálně načasováno. "Dnes bych prosazoval vyváženější přístup," říká s půlročním odstupem viceprezident Daniel Křetínský v posledním vydání klubového magazínu. Přiznal, že nejvíce zkomplikoval situaci novému trenérovi Jaroslavu Hřebíkovi.

Sparta získala během jara o čtrnáct bodů méně než pod Strakou

Tým pod Strakou získal v 16 zápasech 39 bodů, během jara o čtrnáct bodů méně. Hřebík byl pod obrovským tlakem fanoušků a činovníci, kteří fotbalové prostředí teprve poznávají, ho neuměli zmírnit. Zkušeného kouče teď čeká náročné obhajování vlastní vize v Lize mistrů, místo aby měl už dávno dostatek klidu a prostoru na systematickou práci.

Ještě hůře dopadli s výměnou kouče v Českých Budějovicích. Vedení povolalo v době prvního náznaku krize trenérského učně Roberta Žáka a pak bylo rádo, když tým v již téměř bezvýchodné situaci převzal zkušený František Cipro. Bylo už pozdě - klub se propadl do druhé ligy. Ještě více si funkcionáři na Střeleckém ostrově mohou vyčítat fakt, že před jarem odstavili kanonýra Davida Lafatu jen proto, že se od léta upsal jinému klubu.

Zřetelným znakem letošní ligy byla její vyrovnanost. Od osmého klubu mohl sestoupit kdokoliv. S tím úzce souvisí malý počet branek a neatraktivní hra, která vyháněla diváky z ochozů. I zde je příčin hned několik: způsobil to úbytek fotbalových osobností, ale také taktikou svázaná hra a slabí rozhodčí.

Trenéři mladíkům ordinují destrukci

Trenéři v obavě o ztrátu práce nadaným mladíkům ordinují destrukci a po bezbrankové remíze na hřištích soupeřů se radují téměř jako z titulu. Rozhodčí včetně těch nejzkušenějších zase prokazují nedostatek citu a na sebemenší kontakt a bolestivou grimasou reagují přerušením hry. Zápasy to rozbíjí a ovlivnění hry nesprávnými verdikty v okolí šestnáctky je jedním z velkých nešvarů.

Obraz ligy je celkově šedivý a experti tvrdí, že náprava bude trvat několik let. I proto sílí hlasy, že zásadní změnu může přinést pouze její úplné osamostatnění. O budoucnosti soutěže v tomto směru by měl hodně napovědět výsledek červnové valné hromady fotbalového svazu.

Reklama