Hlavní obsah

I žáci jsou důraznější, žasne Zlámal, kam až Olomouc klesla

Pětibodový debakl na Spartě věrně ilustroval, proč fotbalisté Olomouce dvě kola před koncem Gambrinus ligy klesli na poslední místo tabulky. „Postavili jsme před naše pokutové území děravý autobus, v němž byla půlka pasažérů školka a druhá lidi, co do toho nedají srdce,“ prohlásil se sžíravou ironií brankář Zdeněk Zlámal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Olomoucký brankář Zdeněk Zlámal během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Pětkrát lovil míč ze sítě. Důvod jeho beznaděje byl však mnohem hlubší. „Jsem hodně pozitivní člověk, ale jestli tam někdo z naší strany viděl něco pozitivního, tak ať mi zavolá. Nebylo tam totiž vůbec nic," kroutil Zdeněk Zlámal hlavou po utkání na Letné. „Minulý rok hrajeme o poháry. A teď jsme tam, kde jsme..."

Strmý pád Hanáků je úkaz na hlubší rozbor. Připomeňme jen pár čísel z poslední doby. Sigma má s 59 inkasovanými brankami nejhorší obranu v lize, z posledních 11 kol jen jednou zvítězila a venku v lize 7x za sebou prohrála při skóre 3:23.

Chybí srdce, chybí důraz...

„Půl hodiny nám skáče míč ve vápně a my je necháme stejně vystřelit. Takový nedůraz jsem neviděl ani v žácích," vzal si gólman za příklad úvodní gól sparťana Holka. „Fotbalově na Spartu nemáme, ale srdce a důraz tam musí být! Teď abychom to dva týdny trénovali, ale nevím, jak lze důraz do hráčů dostat."

Po přestávce Hanáci hostí Znojmo, další tým akutně ohrožený sestupem. A ligu zakončí v Liberci, který usiluje o postup do pohárové Evropy.

„Jsme poslední, horší to být nemůže a jak se říká, ode dna se jde jen odrazit. Už si z toho musí člověk dělat srandu. Řvát nepomůže, otcovský přístup také nepomůže," běduje zkušený brankář, který chytal za Spartu, Liberec, Udine či Slavii.

„Chybí nám srdce, kterým můžete nahradit chybějící kvalitu. Ale pořád říkám - hlavy nahoru. I když je to fráze, tak mě nic jiného nenapadá."

Hráči nabízejí vstupné za kačku

Olomouc teď každopádně musí zvládnout příští utkání, aby v závěrečném kole ještě vůbec měla o co hrát. Proto hráči zvou fanoušky na zápas se Znojmem za symbolické vstupné za jednu korunu.

„Hrajeme o všechno. Potřebujeme plný stadión, každého fanouška, každý hlas," poukázali fotbalisté na klubovém webu.

Mají však ještě víru v záchranu? „Musíme se semknout, zmobilizovat. Ještě štěstí, že Slovácko nad Znojmem vyhrálo a dalo nám naději," uvědomuje si Zlámal.

Reklama

Související témata: