Hlavní obsah

Naplní se Klusáčkovy propočty, nebo dojde zase na výjimky? Na tahu je licenční komise

Praha

Třeba bude večer paradoxně moudřejší rána. Dost možná, že strahovská licenční komise stanoví na dnešním odpoledním zasedání jasná pravidla a opravdu bude deklarovat, že žádné výjimky pro příští ročník fotbalové ligy už udělovat nebude. Pak by totiž mohly mít naděje pražských klokanů, anebo i dalších klubů namočených do sestupové rulety, na ligové přežití své opodstatnění. Zatím se ovšem úvahy, že by za jistých okolností a při dodržení stávajících fotbalových řádů mohlo postačovat k záchraně i patnácté místo v tabulce, pohybují ve sféře chimér a spekulací.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Budou fotbalisté Znojma podobně jásat i po posledním ligovém kole, nebo o jejich osudu rozhodne licenční komise?!

Článek

Problém je totiž v tom, že jasné slovo zatím neřekl nikdo. „Jsem sice předsedou fotbalu, ale v tomto směru rozhoduje licenční komise. Na ní je a bude, komu licenci pro příští sezónu udělí a komu nikoli," odmítá strahovský šéf Miroslav Pelta vstupovat na šikmou plochu.

Znojmo potřebuje body i stadión

Už jednou na ni ostatně vkročil. To když se nechal po postupu Znojma do nejvyšší soutěže přesvědčit, že nováček zvládne rekonstrukci svého stadiónu během podzimu a na jaře už bude hrát ligová utkání doma.

Spletlo se Znojmo, obalamutit se nechal Pelta. I jaro musel nováček odehrát v brněnském vyhnanství, přičemž v posledním kole bude muset vzhledem k termínové kolizi se Zbrojovkou hledat dokonce jiný azyl. Těžko v Olomouci, protože Hanáci mají se záchranou ještě víc starostí než Kalvodův tým, takže Znojmo poputuje nejspíš do Jihlavy.

A kde by hrálo v případě záchrany na podzim, toť otázka. Devětadvacet milionů na rekonstrukci stadiónu sice od města dostalo, jenže dalších sedmdesát od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy má zatím jen přislíbeno. Nemluvě o tom, že nyní do hry vstoupili památkáři, kteří mají výhrady k stožárům umělého osvětlení na znojemském stadiónu. Podle nich by hyzdily panorama města, takže projekt se musí přepracovat, přičemž nové, sklopné stožáry vyjdou až na čtyřnásobek původní ceny - tedy dvacet až čtyřicet miliónů.

Podstatné je ovšem datum, do jehož naplnění musí Znojmo rekonstrukci zvládnout. „Na 30. červnu se nic nemění," potvrdil ředitel komunikace fotbalové asociace Ondřej Lípa, že termín je závazný pro všechny kluby.

Jak je to s Klusáčkovými propočty?

Jenže ve Znojmě si pohrávají s představou, že pokud do 30. června bude na jejich stadionu hotová hlavní tribuna a sektor pro hosty, mohli by dostat výjimku na dostavbu zbývajících tribun, takže by se tu hrálo za provozu, podobně jako svého času v Plzni.

„Nedovedu si prostě představit, že by Znojmo dostalo od asociace další výjimku," přiznává trenér pražských Bohemians Luděk Klusáček, že si u Botiče - a pochopitelně nejen tam - pohrávají s představou, že by se ligový nováček mohl stát prvním sestupujícím i v případě, že by nakonec nastřádal dostatek bodů potřebných k záchraně.

„I proto tvrdím, že pokud se nestane nic neočekávaného a nedojde k nějakým svazovým výjimkám, měla by nám i jedna výhra ve dvou zbývajících k udržení v lize dopomoci," objasnil kouč klokanů své propočty.

V dnešním podvečeru by měl být Klusáček moudřejší, nakolik si jeho kalkuly tykají s realitou. Strahovská licenční komise by totiž měla sdělit, za jakých podmínek bude licence udělovat a jak to bude a nebude s výjimkami pro novou sezónu.

Reklama

Související témata: