Hlavní obsah

Klid zbraní? Pelta před závěrem sezóny vyzval fanoušky ke smíru

Olomouc
Aktualizováno

Ke smíru vyzval na dnešní schůzce s představiteli moravských klubů a jejich fanoušků předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. V Olomouci se nechal slyšet, že bude na delegáty a sudí apelovat, aby byli v závěru ligy i při finále Poháru České pošty velkorysejší, zároveň však dodal, že jim nebude v případě excesů, opakujících se hrubých urážek a vulgarit upírat právo zápasy přerušovat, nebo dokonce utkání předčasně ukončit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Slavie Praha s transparentem "Pelta ven".

Článek

Pelta se v posledních dvou měsících stal pro fanoušky nežádoucí osobou. Nejenže na většině stadiónů volají po jeho odstoupení, ale hlavně ho vulgárně urážejí, takže rozhodčí a delegáti často sahají k přerušování zápasů. Šéf českého fotbalu se proto rozhodl se zástupci klubů a fanoušky komunikovat přímo, takže třeba v Olomouci s nimi strávil tři hodiny.

"Mám ze schůzky dobrý dojem, bylo to věcné a užitečné setkání, při němž jsme si vyříkali hodně věcí. Řekl bych, že zvítězil zdravý rozum a mile mě to překvapilo," uvedl Pelta. "Po dnešku cítím optimismus a také vůli a chuť k diskusi. Chceme najít společnou řeč," dodal.

Rozhodl se pro zmírnění napětí

Fanoušky vyzval ke zmírnění napětí. "Moje doporučení pro závěrečná dvě ligová kola a finále Poháru České pošty bude takové, abychom se přiklonili ke klidu zbraní. Jsem ochoten apelovat na sudí i delegáty, aby míru bolestivosti posunuli výš a počínali si tolerantněji, než dosud," konstatoval Pelta.

"Ale rozhodně jsem neslíbil ani představitelům klubů, ani fanouškům, že rozhodčí při nehorázných vulgárních projevech, které v poslední době mířily hlavně na moji hlavu, a zásadních útocích na osobní integritu přijdou o pravomoc přerušovat nebo dokonce ukončit utkání," dodal.

Pelta mluvil s kluby i fanoušky také o celkové kultivaci prostředí na stadiónech, vztazích mezi fanoušky, pořadateli a policií či o termínech zápasů, které se fanouškům nelíbí.

"Vyzval jsem zástupce fanklubů, aby se prostřednictvím FAČR podíleli na komunikaci s nově vzniklou expertní skupinou, v níž jsou kromě asociace také všechna příslušná ministerstva a další instituce. Všem stranám jde o vyvážení názorových rozdílů a chceme se vydat konstruktivní cestou," dodal Pelta.

Ten se v pátek setká v Praze s představiteli jedenácti českých klubů a jejich fanoušky a bude s nimi debatovat na podobné téma, jako dnes s těmi moravskými na Hané.

FAČR má vytvořit databázi problémových fanoušků
Fotbalová asociace ČR má ve spolupráci s ministerstvem vnitra do konce roku vytvořit databázi problémových fanoušků, které nechce na stadionech. K tomuto závěru dospěli účastníci dnešního semináře v Poslanecké sněmovně k diváckému násilí na fotbale. Hovořilo se na něm například také o možnosti zavedení "fotbalového zákona", podobného tomu, jaký funguje v Anglii.
FAČR si dosud stěžovala, že kvůli stávající legislativě a Úřadu pro ochranu osobních údajů nemůže registr fotbalových chuligánů sestavit, podle ministerstva vnitra to však předpisy umožňují.
Podle fotbalové asociace je současná legislativa pro boj s chuligány nedostatečná, což ministerstvo vnitra odmítá s tím, že hlavním problémem je nedodržování dohody mezi FAČR a policií.
Řešilo se i možné vytvoření nového komplexního zákonu o fotbale či sportovních událostech, který existuje například v Anglii. V takovém případě by třeba o tom, zda klub může na svém stadionu hrát ligu, nerozhodovala FAČR, ale přímo stát.
Zmírní Peltova dohoda s fanoušky atmosféru na stadiónech?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 6118 čtenářů.

Reklama