Hlavní obsah

Pelta chce, aby fandové měli asociaci pro jednání s FAČR

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta vítá návrh fanoušků na vznik asociace fanklubů a vyzval je, aby vytvořili jednotné uskupení, které bude partnerem při jednání s FAČR. Příznivci by tak v budoucnu měli mít možnost prosazovat své návrhy jinak než skandováním v hledišti a nepokoji na stadiónech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Miroslav Pelta

Článek

"Tím, že se přerušují zápasy, jsme fanouškům dali možnost, že mohou něco ovlivnit. Je to prý pro ně jediná možnost, jak bojovat za svá práva," uvedl Pelta po dnešním jednání s českými kluby a jejich fanoušky. Ve čtvrtek absolvoval stejnou schůzku na Moravě.

Za fanoušky se vydal poté, co se v posledních kolech často přerušovaly zápasy kvůli vulgaritám skandovaným na jeho adresu. Pelta souhlasí s tím, aby se utkání přerušovala jen v případě, že k tomu bude opravdu důvod. "Nelze zrušit pravomoc rozhodčích k přerušování či ukončení zápasu, ale je třeba mít hranici, co je možné ještě akceptovat a co ne," uvedl. "Ale není to tak, že bych přišel vyjednávat o příměří. Jen jsem žádal o to, abychom měli všichni rozum a řešili hlavně fotbal," dodal.

Čeští fandové prý byli na schůzce radikálnější než ti moravští. "Z moravských klubů jsem měl lepší pocit z hlediska komunikace a utlumení vášní. Sem přišlo více radikálních zástupců a jejich názory byly trochu odlišné, ale vyříkali jsme si to," řekl Pelta. "Líbilo se mi, že to bylo bez cenzury a že mohli říct své pocity. Je třeba se tomu postavit čelem. Jsem rád, že se toho nebojí a řekli mi do očí, že nemám jejich důvěru. Potřebuji sebereflexi," prohlásil.

S fanoušky rozebíral i nevhodné časy výkopů zápasů. "Nelíbí se jim, že nebereme ohled na to, jak se ze zápasů dostanou domů. Třeba pro fandy z Ostravy je problém, když hrají v Mladé Boleslavi večer," řekl Pelta.

Reklama