Hlavní obsah

Kluby mohou prodat soutěž, za korupci budou vyšší tresty

PRAHA

Prvoligové fotbalové kluby mohou prodat právo hrát nejvyšší soutěž týmům z druhé ligy a tresty za korupci budou podstatně přísnější. Obě změny dosavadní praxe schválil výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu na středečním zasedání v Olomouci.

Článek

Klub, který nebude schopen splnit povinnosti pro udělení licence pro první ligu, může soutěž přenechat účastníkovi druhé ligy. Záležet přitom bude jen na dohodě klubů, zatímco až dosud platilo, že při odstoupení týmu ze soutěže má právo postupu nejlépe postavený tým ve druhé lize.

Dnes schválená novela disciplinárního řádu, která začne platit od 1. července, zavádí podstatně přísnější tresty za korupci. Maximální pokuta pro klub se zvyšuje z půl milionu korun na deset milionů a odečteno může být ne dvanáct ale až dvacet bodů. Jednotlivec může dostat peněžitý trest až půl milionu korun a místo dvouletého zákazu činnosti může být potrestán až patnácti lety.

Zatím mohli kluboví funkcionáři dostat pokutu maximálně 100.000 korun a rozhodčí dokonce jen polovinu této částky. "Zvýšila se také promlčecí lhůta z dosavadního jednoho roku až na pětiletou hranici," řekl předseda disciplinární komise Alexander Károlyi.

Deset uzavřených případů

Z jedenácti klubů podezřelých z korupce bylo zatím uzavřeno deset případů, disciplinární komise ještě čeká na závěry policie v případu FK Jablonec. Na závěry disciplinárky čeká také šest jednotlivců - rozhodčí Amler, Liba, Šedivý a Pastyřík a delegáti Dofek a Berbr. "Bývalý rozhodčí Pastyřík je dlouhodobě nemocen a čekáme na souhlas lékaře, abychom ho mohli vyslechnout. Jeho svědectví potřebujeme k uzavření případu Romana Berbra," dodal Károlyi. U zbývajících čtyř případů má policie dodat podklady z vyšetřování do 20. června.

Výkonný výbor neschválil návrh na změnu stanov při volbě předsedy fotbalového svazu na nadcházející valné hromadě, která se uskuteční 10. června. Pokusy o řešení patové situace, ať už hlasováním bez ohledu na komory, nebo zavedením třetí komory klubů, tak opět ztroskotaly.

"Pokud by znovu nebyl zvolen předseda, požádáme o prodloužení mandátu současnému vedení fotbalového svazu až do dalšího rozhodnutí," řekl místopředseda ČMFS Pavel Mokrý s tím, že delegáti mohou navrhnout případnou změnu až přímo na valné hromadě.

Nástupcem Bohemians je AFK Vršovice

Česká republika se bude v roce 2008 ucházet o uspořádání mistrovství Evropy hráčů do 19 let, do konce července svaz připraví podklady ke kandidatuře.

Výkonný výbor dále rozhodl, že nástupcem Bohemians se stal klub AFK Vršovice. O nástupnictví usiluje také třetiligový klub ze Střížkova.

Vedení svazu rovněž zvýšilo věkovou hranici rozhodčích o jeden rok. Hlavní sudí mohou řídit zápasy až do 47 let, jejich asistenti mohou působit na čarách ještě o rok déle.

Reklama