Hlavní obsah

Pěkně náročná a nestálá dáma. Slavia hledá desátého trenéra za poslední čtyři roky

Praha

Její nápadníci aby se obrnili trpělivostí a také kusem sebevražedné kuráže. Vyvolená je totiž pěkně náročná a nestálá dáma. O kom že je řeč? Přece o fotbalové Slavii. V létě dostane desátého trenéra od března 2010, kdy Cipro střídal Jarolíma. Holanďan Alex Pastoor se po sezóně vrací domů, ani on se nestane protagonistou stabilizace. A jeho nástupce musí vzít na vědomí, že lavička v Edenu je mimořádně rizikovým pracovištěm...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Alex Pastoor během utkání s Jihlavou.

Článek
Fotogalerie

Trochu Slavii doběhl. Až po sezóně měl s vedením klubu projednat, jak to bude dál. Jenže nizozemský kouč Alex Pastoor si již o víkendu dohodl nové angažmá doma v Alkmaaru, kde bude od příštího ročníku dělat asistenta slavnému Van Bastenovi.

Jako by červenobílí neměli dost svých starostí. V lize ještě nemají jistou záchranu, v první vlně neobdrželi licenci pro příští sezónu. Do toho všeho aby hledali nového trenéra. Dvanáctého za posledních deset let, desátého během čtyřletky.

Podívejme se, jak si trenéři Slavie v posledních deseti letech vedli. Za jménem je uvedeno období a zápasová bilance.

Josef Csaplár (leden 2004 - duben 2005), 35 (16 - 10 -9)

Mužstvo dovedl ke čtvrtému místu v lize. Ve druhé sezóně byl před koncem odvolán kvůli špatným výsledkům, když byli sešívaní znovu čtvrtí.

Karel Jarolím (duben 2005 - březen 2010), 151 (81 - 42 - 28)

Postaral se o zlaté období novodobé éry Slavie. Historický postup do Ligy mistrů, dva mistrovské tituly... Jenže klub si začal žít nad poměry, památné vyřazení s Šeriffem Tiraspol mu zasadilo těžkou ránu a Jarolím nakonec po téměř pěti letech rezignoval po porážce v Ostravě, kde nesplnil ultimátum vedení klubu a nezískal alespoň bod.

František Cipro (březen 2010 - květen 2010), 8 (3 - 1 - 4)

Slávistický srdcař se vrátil na místo činu, na lavičku se přesunul z místa šéfa skautingu. Jenže ani on už červenobílé do Evropy neposunul. V lize skončili až sedmí a po 19 letech se neprobojovali do pohárů.

Karel Jarolím (červen 2010 - září 2010), 10 (2 - 4 - 4)

Ani si moc neorazil, a za pár týdnů byl zpátky. Jenže Slavia už byla na sestupné křivce. Šestizápasová série bez výhry vyvrcholila prohrou 0:3 na Slovácku. Tým, který ještě v předminulé sezóně slavil mistrovský titul, v tu chvíli dělil jen bod od sestupových příček. Jarolím tedy podruhé v krátkém čase rezignoval, jako důvod uvedl neúnosný mediální tlak.

Michal Petrouš (září 2010 - říjen 2011), 29 (9 - 12 - 8)

Mužstvo převzal Jarolímův dosavadní asistent. Slavia v tu chvíli řešila zásadní otázky existence celého klubu, takže deváté místo v lize nikoho nepřekvapilo. Petrouš byl v průběhu další sezóny odvolán po slávisticku. Na tiskové konferenci hodnotil vítězný zápas s Olomoucí, kterým si upevnila 13. místo po devíti kolech,  a do sálu již vcházel jeho nástupce...

František Straka (říjen 2011 - březen 2012), 10 (3 - 4 - 3)

Sparťanský srdcař Franz na lavičce Slavie!? To bylo nestravitelné sousto jak pro slávisty, tak sparťany... Straka se z teplického angažmá dobře znal se současným majitelem Slavie Alešem Řebíčkem. Bizarní angažmá bral jako profík, nedocenil však všechny nástrahy. Sázkové kanceláře vypsaly kursy, zda se dočká jarního derby se Spartou. Nedočkal... Ručník do ringu hodil také sám, rezignaci zdůvodnil tím, že nechtěl nadále vystavovat tým nepřízni fanoušků namířené proti němu.

Martin Poustka (březen 2012 - květen 2012), 10 (3 - 2 - 5)

Nabídku Slavie odmítl další sparťan Vítězslav Lavička, jemuž po sezóně končilo angažmá v Sydney. Straku tedy nahradil jeho dosavadní asistent. Poustka se v 36 letech stal čtvrtým nejmladším slávistickým trenérem v historii a druhým nejmladším koučem v poválečné éře klubu po Vlastimilu Petrželovi. Pod Poustkovým vedením dosáhla Slavia na 12. místo v lize.

Petr Rada (červen 2012 - duben 2013), 25 (7 - 9 - 9)

Ani bývalý kouč české reprezentace nedotáhl ročník až do konce. Po vzájemné dohodě s Řebíčkem skončil pět kol před koncem, když byl tým osmý se ztrátou 11 bodů na třetí místo zajišťující start v pohárové Evropě. „Slavia je klub s velkou tradicí, tlak na výsledky a umístění je zde obrovský. Očekávání fanoušků se nenaplnila, byli nespokojeni, což mělo negativní dopad i na hráče v kabině. Pro uklidnění celé situace bude lepší, když skončím," řekl Rada na rozloučenou.

Michal Petrouš (květen 2013 - září 2013), 13 (6 - 1 - 6)

Dosavadní kouč juniorky se tedy podruhé ujal áčka. Začal sérií čtyř výher, Slavia skončila v lize sedmá. To ji ukolébalo, bez větších posil vstoupila do další sezóny, kterou začala bídně. Petrouš si připsal i historický domácí debakl 0:7 s Teplicemi a po dalším výbuchu 0:4 s Mladou Boleslaví oznámil rezignaci.

Miroslav Koubek (září 2013 - březen 2014), 10 (3 - 3 - 4)

Spasitelem se měl stát zkušený trenér reprezentačního týmu do 19 let, který převzal v červenci. Jenže když v zimě devatenáctku opustil, aby se plně věnoval jen práci v klubu, Slavia ho po vítězném utkání s Duklou, když byla po 18 kolech desátá čtyři body nad sestupovou linií, vyhodila... „Způsob hry nebyl takový, jak jsme si představovali. Za trenéra Koubka jsme odehráli deset zápasů, získali dvanáct bodů a vstřelili devět branek. Na tom chceme zapracovat, změnit to. To byl hlavní důvod změny, i když se zdála narychlo a šokující," uvedl sportovní ředitel Karol Kisel.

Alex Pastoor (březen 2014 - červen 2014), 10 (3 - 1 - 6)

Holanďan! Jméno Koubkova nástupce bylo velkým překvapením. „Chceme přinést do Slavie novou vizi. Nový směr, novou cestu, nový způsob myšlení. Chceme přijít s ofenzivnějším stylem. Proto jsme zvolili tohle řešení. Pro někoho jsme možná překvapivě sáhli ke změně, ale cítíme to jako nejlepší řešení," avizoval Kisel. Jenže dvě kola před koncem je Slavia jen tři body nad sestupovými příčkami a Pastoor se po sezóně vrátí domů. Kdo ví, co bude v Edenu v létě...

Reklama

Související témata: