Hlavní obsah

Dukla s Libercem na lovu ve slavném Fluminense. Zaplaví ligu vlna Brazilců?

Liberec/Praha

Rýsuje se zajímavý most mezi Gambrinus ligou a slavným Fluminense. Zástupci Dukly a Liberce jednali v předchozích dnech v Rio de Janeiru s managementem brazilského klubu o spolupráci na úrovni hráčů. Je možné, že sem první Brazilci dorazí už v létě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slovanu Liberec Jan Nezmar vyhlížel posily v Brazílii.

Článek

„Absolvovali jsme řadu schůzek, přivážíme si zajímavé poznatky, a věřím, že i nastartování spolupráce. Jsme ve fázi, kdy jsme ukázali na mladé hráče z akademie Fluminenese, které bychom rádi do Dukly přivedli," řekl Právu Martin Lafek, spolumajitel Dukly. V Brazílii reprezentoval klub z Julisky s generálním manažerem Michalem Prokešem, jednání za Liberec vedl sportovní ředitel Slovanu Jan Nezmar. „Mám z cesty dobrý pocit, spolupráce by se mohla rozběhnout brzy. Ale nic ještě není definitivní," podotkl Nezmar.

V Rio de Janeiru, kde Fluminense sídlí, strávila česká trojice deset dnů, shlédla řadu zápasů mládežnických týmů v kategoriích od 19 do 21 let. Sice byla i na dvou zápasech prvního mužstva na legendárním stadiónu Maracaná, ovšem tito hráči jsou pro české kluby finančně nedostupní. Jednání vedl každý z klubů separé, nabízel na nich své pohledy, jak by si fungování projektu představoval.

Brazilci, kteří se prosadili v GL
Adauto (Slavia)
Rossi (Olomouc, Jablonec)
Gaúcho (Olomouc, Slavia)
Melinho (Olomouc)
Sandro (České Budějovice)
Cleber (Slovácko)

„My jsme přijeli pochopit filosofii Fluminense a naopak představit tu naši. Naším cílem je dlouhodobá spolupráce, bavili jsme se však i o možnostech okamžitých transferů. Zjišťovali jsme, jestli je případné stěhování hráčů z akademie do Dukly vůbec po finanční stránce schůdné. Ale cítím podporu Fluminense tyto dveře prokopnout a dva tři hráče do Čech dostat," uvedl Lafek.

O plat by se kluby dělily

Není tajemstvím, že perspektivní hráči v takovém klubu mají nadstandardní kontrakty, které atakují hranici 10 tisíc dolarů měsíčně (200 tisíc korun.). To by bylo pro Duklu neúnosné, tudíž je ve hře následující scénář: oba kluby by se o plat hráče podělily, Dukla by se jej snažila vychovat pro evropský fotbal, v rámci případného zajímavého transferu by si s Fluminense rozdělila rovným dílem přestupní sumu.

„Hráči, o které máme zájem, sice nejsou z kategorie top, Fluminense má však obrovský počet fotbalistů, které není schopno uživit. Při příznivé konstelaci bychom s nimi na Dukle pracovali a mohli by být přínosem," podotkl Lafek.

Ohlásí se Brazilci z Fluminense  u Nisy nebo na Julisce už v létě? Bylo by to fajn. Českou ligou jich sice prošla spousta, největší stopu zanechal slávista Adauto, nikdy však nepocházeli z tak špičkového klubu.

Šance je vysoká, Dukla s Libercem totiž mají náskok oproti konkurenci. „V průběhu měsíců, kdy v Brazílii končí soutěže, vozí své hráče do Evropy, kde se zúčastňují výběrových turnajů. Nynější návštěvou jsme chytli příležitost dřív," uzavřel Lafek.

Reklama

Související témata: