Hlavní obsah

Evropa se stala chimérou už po prohře v Liberci, přiznal teplický kouč Ščasný

Po podzimu se pro Teplice rýsovalo všechno slibně. Hrály skvostný fotbal, v tabulce figurovaly na třetí příčce, jeden čas dokonce atakovaly druhou Plzeň. Na jaře však přišlo tvrdé vystřízlivění, neboť Severočeši na podzimní formu jen vzpomínali a v tabulce se propadali níž a níž. Po remíze s Ostravou se musel trenér Zdeněk Ščasný a celý jeho tým s ním smířit s tím, že cesta do kvalifikace o Evropskou ligu zůstne pro Teplice zarubaná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Zdeněk Ščasný na jaře neměl mnoho důvodů k radosti.

Článek

Z představ o teplické cestě do pohárové Evropy se stala chiméra už po předposledním ligovém kole, v němž jste s Ostravou jen remizovali. Skousáváte velké zklamání?

Pro nás to byla chiméra už po zápase Liberci, který jsme absolutně nezvládli. Proti Ostravě mně šlo hlavně o to, abychom v posledním domácím zápase vyhráli. Ani to nevyšlo, takže jde o hořkou tečku.

Dost slabé slovo po utrápeném výkonu, který jste předvedli.

Naše hra se zmítala v extrémech. Měli jsme pasáže velmi dobré, kdy jsme si připravili šance a mohli rozhodnout, hráli jsme však i strašidelně. Ale souhlasím - celkově to byl špatný výkon.

Vrcholem nemohoucnosti byla zahozená penalta, kterou Litsingi kopnul hodně lajdácky.

Jen kopíroval naše jarní nevyrovnané výkony. Po výtečném zápase proti Spartě nepochopitelné selhání v Liberci, teď zase křeč proti Ostravě. I on tak hrál... Po špatném úvodu jara se sice zvedl, ale má daleko na víc.

Myslíte, že na víc nemělo celé vaše mužstvo? Že cesta alespoň ke čtvrté příčce musela být skutečně jen chimérou?

Abychom hráli o pohárové umístění, museli bychom podávat takové výkony, jako na podzim. A to se hned z řady příčin nepodařilo.

Zkuste být konkrétní...

Mužstvo, které jsme měli na podzim k dispozici, se vlastně rozpadlo. Jen si zkuste představit, co by asi se Spartou udělalo, kdyby přišla o Hušbauera, Váchu, Lafatu, Dočkala. A my se právě do takovéto situace dostali a nebyli schopni ji čelit, protože tak kvalitní a hlavně široký kádr prostě nemáme. Na podzim se nám vyhýbala zranění i karty, zatímco na jaře jsme v každém utkání sestavu doslova lepili na poslední chvíli. A hrát tudíž musel i ten, kdo neměl formu.

Jen to je důvod?

Na podzim jsme měli mimořádnou formu, takže s úspěšným tažením se svezli všichni hráči. I ti, kteří nebyli tahouny týmu. Když ale padla na jaře tíha na ně, psychicky novou roli prostě nezvládli.

A Teplice jsou tudíž zase bez pohárů, což překvapivě přijímáte se stoickým klidem.

Ale já klidný nejsem. Po podzimu jsme chtěli víc, jenže jsme si na sebe upletli bič a jeho jarní svištění nezvládli. Museli bychom podávat stejné výkony a prezentovat se podobným fotbalem, což se nám z mnoha důvodů nevedlo.

Nedopadne teď na váš tým zklamání z toho, že se do pohárové Evropy nedostal? Neprojeví se v nastávající sezóně?

Nemyslím, i když teď hráči samozřejmě zklamaní jsou, protože i oni čekali víc. V nové sezóně se prostě zase musíme přiblížit fotbalu, který jsme na podzim hráli.

Se stávajícím kádrem, nebo s novými akvizicemi, které do Teplic přivedete?

Původně jsme měli představu, že získáme tři čtyři hotové hráče, kteří mužstvo pozvednou. Jenže teď jsme po dohodě s vedením plán přehodnotili. Posilami se stanou uzdravení Mahmutovič a Lüftner, přivedeme několik mladých, perspektivních hráčů a budeme pracovat na tom, abychom se vrátili do někdejší formy.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: