Hlavní obsah

Hušbauer mi za přihrávky nikdy ani nepoděkuje, čertí se naoko spoluhráč ze Sparty Dočkal

Karel FeltPrávo

S devatenácti gólovými přihrávkami je sparťanský záložník Bořek Dočkal rekordmanem Gambrinus ligy. V sobotu může ještě nějakou přidat. V rámci slavnostního večera a vyhlášení Zlatého míče převzal speciální cenu Chance Index pro nejkreativnějšího hráče nejvyšší soutěže. I když společně s dalšími třemi spoluhráči museli oželet část tradiční sparťanské cesty parníkem, z ocenění měl velkou radost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Bořek Dočkal.

Článek

Střelci dostávají často otázku, který svůj gól považují za nejhezčí. Vy jste elitní nahrávač, připravujete šance spoluhráčům. Najdete nějakou gólovou přihrávku, kterou byste označil za top?

Taková se hledá těžko, hodně bylo i takových, kdy jsem jenom posunul balón a spoluhráč to vyřešil gólovou střelou. Ale nějaké, které byly svým způsobem zajímavým řešením situace, se mi vybavují. Určitě k nim patří ty, kdy jsem poslal spoluhráče do úniku. Například v prvním jarním utkání proti Brnu jsem poslal míč za obranu Kamilu Vackovi a on ho uklidil do sítě.

Poděkují vám alespoň za gólové přihrávky?

Nepoděkují, zejména Pepa Hušbauer ne (smích). Ale jo. Ten, kdo byl na konci té akce cítí, že tu byl někdo, kdo tu akci připravil tak, aby ji mohli gólově zakončit. Tohle samozřejmě umíme vyhodnotit i říct a pochválit se. Ale to není tak důležité jako týmový úspěch.

Máte spočítáno, komu jste nahrál na nejvíc branek?

Pepovi Hušbauerovi, pokud si vzpomínám na osm. Davidovi Lafatovi jen na jeden, to mě překvapilo. Čekal bych, že jemu připravím víc gólů.

V Norsku jste patřil k elitním střelcům, v Gambrinus lize jste ale dal jen dvě branky. Není vám to trochu líto, že góly připravujete, ale sám je nedáváte?

Z osobního pohledu je pro mne podstatná celková produktivita. Jako ofenzivní hráč bych se měl víc gólově prosazovat. Takže tato sezóna je střelecky podprůměrná. Na druhou stranu je vysoko nadprůměrná co do počtu gólových přihrávek. Získali jsme titul a domácí pohár, takže to neřeším, ale přál bych si, aby se situace v té příští sezóně třeba obrátila a dal jsem i víc gólů.

Vy jste přišel na Letnou v létě později a nastoupil jste poprvé v pátém kole. Napadlo vás, že může být sezóna nakonec takhle úspěšná pro Spartu i pro vás, protože jste se prosadil znovu i do reprezentace?

Doufal jsem v to. Předpoklady ke konečnému úspěchu tu byly. Na jedné straně kvalita mužstva, na druhé moje osobní připravenost. Začátek byl ovlivněný brzkým vypadnutím z kvalifikace Evropské ligy. Chvilku trvalo, než jsme se zvedli a začali hrát tak, jak jsme si přáli a dařilo se nám i výsledkově. Přiznám, že jsem ale nečekal, že vyhrajeme ligu tři kola před koncem a přidáme k tomu double. Tím se naplnilo vše, co jsme mohli doma dosáhnout.

Který z odehraných ligových zápasů považujete za svůj nejvydařenější?

Asi ten domácí s Duklou, který jsme vyhráli 3:0. Měl jsem z toho utkání dobrý pocit, protože kolikrát si říkáte, co jste v utkání mohl udělat ještě lépe. V mých očích se toto utkání přiblížilo maximu, kterého jsme schopni dosahovat. Myslím tím sebe sama, ale podle mne to bylo utkání, které se nám povedlo jako týmu a patřilo k nejvydařenějším v sezóně.

Reklama