Hlavní obsah

Zachránit Slavii, pak se hlásit v Rusku. Jediné dvě věci, k nimž se Necid před Ostravou upíná

Praha

Měl táhnout Slavii za ligovou záchranou. Hlavně góly, které bude v jejím dresu zase střílet. Kdo jiný by je také měl v sešívaném dresu dávat, když ne právě on? Ve čtyřiadvaceti jeden z nejzkušenějších v Koubkově a poté Pastoorově mužstvu, se zkušenostmi ze zahraničního angažmá v Rusku a Řecku, se sedmi reprezentačními starty na kontě. „Je jich fakt málo. Přišel jsem, abych je dával, ale za jaro jsem stihnul jen tři. A přitom do šancí jsem se dostával,“ doznává Tomáš Necid, že i on očekával, že se během půlročního hostování v mateřském klubu rozpomene na střelecké renomé a Slavii pomůže k záchraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Necid se chytá za hlavu, Takové starosti se záchranou si ve Slavii nepřipouštěl

Článek

Jenže Necid po lednovém příchodu do Edenu góly nedával a cesta Slavie za ligovým přežitím se i díky tomu notně zkomplikovala. Zvláště po nedělní domácí remíze se Slováckem.

Ve snu mě to nenapadlo, přiznává

„Vedli jsme, měli jsme přidat druhý gól a mohli mít klid. Ale ten mohl přijít už dřív a nemuseli jsme teď cestovat do Ostravy s tím, že Bazalech budeme hrát o život... Když jsme porazili Bohemku a poté výhru potvrdili i vítězstvím nad Příbramí, stačilo zabodovat v Brně. Jenže my tam ani nevystřelili na bránu," rozebírá Necid strastiplné klopýtání, jež Slavii v závěru ligy provází.

„Když jsem v lednu do Slavie přicházel na půlroční hostování, ani ve snu by mě nenapadlo, že něco podobného prožiju. Věřil jsem, že budeme hrát lépe a v tabulce se dostaneme do vyšších pater," přiznává Necid, že podobný pád až k samému dnu nečekal.

„Je to ale jen v hlavách. V kádru máme sice mladé a nezkušené hráče, ale není zase až tak špatný, abychom prožívali podobně stresující dny a týdny a hráli o ligové přežití," tvrdí slavistický útočník, že záchrana neměla představovat pro jeho tým problém.

Vstupenky jako omluva fanouškům

Jenže představuje. V posledním kole musí Slavia v sobotu na ostravských Bazalech bezpodmínečně vyhrát, protože jedině tak se v lize udrží, aniž by musela spoléhat na příznivou konstelaci ostatních výsledků a výpomoc jiných.

„Stát se sice může cokoli, ale ve vítězství a záchranu věřím. Už kvůli fanouškům, kteří na nás chodí a povzbuzují, i když se nám nedaří. Jsou nejlepší v lize, a proto jsme jim koupili vstupenky, aby mohli na Bazaly zdarma. Je to naše omluvné gesto za zkaženou sezónu," nepřipouští Necid vůbec možnost, že by Slavia z nejvyšší soutěže sestoupila.

„Jsme přece Slavia a nemůžeme uvažovat jinak. Nesmíme dopustit, abychom po závěrečném hvizdu na Bazalech koukali na tabulku a čekali, jak dopadnou ostatní zápasy."

Jistou výhodou Pražanů může být fakt, že ostravský Baník se remízou v minulém kole v Teplicích v lize definitivně zachránil, takže starosti sužující soupeře na něho doléhat nebudou.

„Jenže to je dvojsečné. Domácí už budou v klidu, o nic jim nepůjde, mohou hrát uvolněně a za takové konstelace jde každému fotbal hned lépe," uvědomuje si Necid, jak obtížný duel jeho tým čeká.

Na reprezentaci do neděle nepomyslí

On sám do něho půjde nejen s čerstvou pozvánkou do reprezentace, ale otazníky provázejícími jeho další kariéru. Po sezóně mu totiž hostování ve Slavii končí a měl by se tudíž vrátit do Ruska.

„Nominace do nároďáku na přípravný zápas s Rakouskem mě povzbudila, ale tím to také končí. Do nedělního večerního srazu pro mě není reprezentace důležitá, protože se koncentruji jen a jen na ligový duel s Baníkem. V Ostravě prostě musíme vyhrát a ligu pro Slavii zachránit. A další budoucnost? Tu zatím také neřeším. Vím jen to, že se po sezóně budu hlásit v CSKA Moskva."

Zachrání se Slavia v nejvyšší fotbalové lize?
Ano
44,5 %
Ne
55,5 %
Celkem hlasovalo 14731 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články