Hlavní obsah

Trenér sezóny: Architekt mistrovského double kontra záchranáři

Nedělní Galavečer Gambrinus ligy napíše společenskou tečku za fotbalovým ročníkem. Jednou z nejsledovanějších bude anketa o nejlepšího trenéra sezóny. Ze seznamu tří kandidátů jasně vyplývá, že hlasující ocenili nejen zisk trofejí, ale také tvrdou záchranářskou robotu. Do finálního výběru se dostali Leoš Kalvoda (Znojmo), Vítězslav Lavička (Sparta) a Petr Rada (Jihlava).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost trenéra Sparty Vítězslava Lavičky.

Článek
Fotogalerie

Architekt mistrovského double kontra záchranáři. Takový je duel o korunu pro nejlepšího trenéra sezóny. Zatímco Vítězslav Lavička dovedl Spartu teprve ke druhému double v samostatné české éře, jeho konkurenti měli zcela jiné cíle. Petr Rada zajistil spanilou jarní jízdou Jihlavě suverénní záchranu. Leoš Kalvoda pak udělal ze Znojma odvážného nováčka, kolo před koncem však je jeho tým poslední a setrvání v nejvyšší soutěži by bylo malým zázrakem.

Kalvoda zaujal ve skromných podmínkách

„Nominace mě určitě překvapila. Zvlášť při pohledu do tabulky, v níž je spousta týmů před námi. Beru to hlavně jako takové ocenění, v jakých podmínkách a s jakým kádrem tady pracujeme. Jsem za to moc rád. Šance na celkové vítězství si nedávám asi žádné," usmívá se vždy dobře naladěný Leoš Kalvoda.

„Víťa Lavička získal se Spartou double, takže tam není co řešit. Navíc je tady ještě Petr Rada, jenž dokázal vytáhnout Jihlavu z posledního místa až do středu tabulky. I on má tedy větší šance na úspěch než já. Mě těší především to, že jsem se do trojice vůbec dostal," ujišťuje.

Lavička bilancuje úspěšnou sezónu

Letenský kouč razil celý rok cestu pokory a koncepční práce, za což Sparta sklidila sladké plody. „Cítím, že jsme zaslouženým mistrem. Máme obrovskou radost, byla to vydařená sezóna! Začátek ročníku byl pro nás ale rozčarováním. Po našem vyřazení z pohárové Evropy se mužstvo postupně dávalo dohromady. Jak jsme získávali body v lize, tak tým nabíral sebevědomí," líčí Vítězslav Lavička.

„S tím, jak přicházely výsledky, se zlepšovala i hra. A nakonec jsme úspěšně finišovali. Chtěl bych za to poděkovat všem sparťanům, kteří se na tom podíleli. Nejen hráčům, kteří si to uhráli. Ale všem lidem z klubu i fanouškům, vážíme si jejich podpory," opakuje Lavička v duchu svojí tradice.

Rada vytáhl mužstvo ze dna až do středu

V Edenu si teď mohou drbat hlavu, že jim Petr Rada nebyl v minulé sezóně dost dobrý. Zatímco Slavia se bude v posledním kole chytat stébla naděje v Ostravě, Vysočina už je dávno za vodou. Bývalý kouč národního týmu se v Jihlavě zjevil před posledním podzimním kolem a mužstvo posunul z poslední příčky až na sedmé místo.

„Přiznám se, že já podobné ankety příliš nesleduji. Nechci, aby to vypadalo, že si toho nevážím, ale už jsem si prošel svoje a tyto věci mě nechávají zcela klidným. Rád bych ale touto cestou pogratuloval Víťovi Lavičkovi, který podle mě zaslouženě vyhraje. Také bych chtěl popřát všem oceněným hráčům. Doufám, že to pro ně bude jakýsi odrazový můstek k dalšímu zlepšování," říká Petr Rada, s nímž Vysočina podepíše smlouvu na další dva roky.

Galavečer Gambrinus ligy vysílá v neděli 1. června od 20:00 přímým přenosem ČT Sport.

Nominace na ceny Gambrinus ligy 2013/14:
Hráč:
Bořek Dočkal (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Josef Hušbauer (Sparta).
Trenér:
Leoš Kalvoda (Znojmo),
Vítězslav Lavička (Sparta),
Petr Rada (Jihlava).
Objev:
Patrik Hrošovský (Plzeň),
Robert Hrubý (Slavia),
Adam Jánoš (Jihlava).
Cizinec:
Costa (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav).

Reklama