Hlavní obsah

Na trávníku Hušbauera o korunovaci okradli, zato ve svitu reflektorů posbíral trofejí, že je nemohl unést

Praha

Okradli ho. Mistrovský pohár samozřejmě v sobotním podvečeru při korunovaci Sparty nad hlavu také zvedl a medaile se rovněž dočkal, ale přece jen to nebylo ono, když Josef Hušbauer nemohl k poslednímu ligovému duelu proti Jihlavě nastoupit. Trochu pokaženou oslavu si tak vynahradil o čtyřiadvacet hodin později ve svitu reflektorů. Na slavnostním Galavečeru pořádaném na závěr ligové sezóny totiž posbíral tolik trofejí, že je nemohl ani unést.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Záložník Sparty Praha Josef Hušbauer s cenami za nejlepšího hráče a střelce Gambrinus ligy ročníku 2013/14 během Galavečera Gambrinus ligy.

Článek

Před týdnem na nominačním večeru Zlatého míče byl vyhlášen nejlepším záložníkem ligy, dnes večer na ligovém Galavečeru báječnou sezónu ještě vyšperkoval. Josef Hušbauer se totiž stal nejlepším hráčem ligového ročníku a také jeho nejlepším střelcem, navíc se pochopitelně objevil i v nejlepší jedenáctce, o které svými hlasy rozhodovali na internetu fanoušci.

„Prioritou této sezóny byl zisk mistrovského titulu, což se nám povedlo. A dokonce s předstihem a nakonec s rekordním bodovým ziskem. Všechno ostatní jsou bonusy navíc, o nichž se mi před startem ligy ani nezdálo," přiznával sparťanský záložník, který si tak v pražském hotelu Clarion vynahradil absenci v sobotním duelu s Jihlavou. K němu totiž nemohl pro žluté karty nastoupit a zápas sledoval jen z tribuny.

Lafata na kanonýra nežárlil

Celkem nasázel 18 branek, tedy stejný počet, jako za celou předchozí kariéru. V minulé sezóně měl na kontě pouze čtyři góly a před dvěma roky sedm. O korunu kanonýra tak připravil svého sparťanského spoluhráče a člena renomovaného Klubu ligových kanonýrů Davida Lafatu, který se s 16 góly podělil v žebříčku střelců o druhou příčku se Zbyňkem Pospěchem z Dukly.

„Vůbec mu nezávidím, naopak mu střeleckou korunu přeju, protože podával celý rok perfektní výkony. A stejně tak bych mu přál, aby mu nastřílené góly pomohly k zahraničnímu angažmá," vůbec nežárlil Lafata. „Vždyť i mně se splnil sen a získal jsem konečně mistrovský titul, ve který jsem už pomalu přestával věřit."

Lavička. Kdo také jiný?!

Nejlepším trenérem se stal naprosto suverénně kouč mistrovské Sparty Vítězslav Lavička, který dovedl letenský tým k titulu i vítězství v domácím poháru.

„Cítím, že jsme zaslouženým mistrem. Máme obrovskou radost, byla to vydařená sezóna! Začátek představoval rozčarování, ale po vyřazení z pohárové Evropy se mužstvo postupně dávalo dohromady. A jak jsme získávali body v lize, nabíralo mužstvo i sebevědomí a i hra se stále zlepšovala," hodnotil úspěšnou sezónu Lavička a děkoval všem kolem sebe. „Nejen hráčům, ale všem lidem z klubu i fanouškům, jejichž podpory si vážím," připomínal.

Anketu o Nejlepšího cizince Grambrinus ligy vyhrál v hlasování Fotbalové akademie, kterou tvoří ligoví trenéři, kapitáni a novináři sparťanský obránce Costa, objevem sezóny byl vyhlášen Patrik Hrošovský, který v zimě vyměnil dres Znojma, kde hostoval, za barvy Plzně.

Trochu podivná jedenáctka

Překvapivé složení má Nejlepší jedenáctka sezóny, o které rozhodovali fanoušci hlasováním na internetu. Z mistrovské Sparty se do ní dostalo hned sedm hráčů, ale třeba takového Krejčího, Váchu či elitního nahrávače Dočkala pominuli.

A fotbalisty Plzně vynechali docela, neboť druhý celek ligové tabulky nemá v jedenáctce ani jednoho hráče. Zato v ní figuruje budoucí sparťanský stoper Kováč, i když toho na jaře v Liberci mnoho neodehrál, a dokonce hned dva tepličtí legionáři Litsingi a Nivaldo, jimž to během jarního trápení Severočechů také dvakrát nešlo.

Skutečně trochu podivný ideál českých fotbalových fanoušků....

Výsledky anket Gambrinus ligy 2013/14
Nejlepší hráč
1. Josef HUŠBAUERSparta54
2. Bořek DOČKALSparta4
3. Haris HARBAJihlava2
Nejlepší trenér
1. Vítězslav LAVIČKASparta53
2. Petr RADAJihlava3
3. Leoš KALVODAZnojmo2
Objev sezóny
1. Patrik HROŠOVSKÝZnojmo/Plzeň36
2. Adam JÁNOŠJihlava6
3. Robert HRUBÝSlavia5
Nejlepší kanonýr
1.  Josef HUŠBAUERSparta18 gólů
2. David LAFATA a Zbyněk POSPĚCHSparta a Dukla16 gólů
Nejlepší cizinec
1. COSTA NhamoinesuSparta27
2. Haris HARBAJihlava16
3. Jasmin ŠČUKMladá Boleslav13
XI. sezóny podle fanoušků
Vaclík - Kadeřábek (oba Sparta), Kováč (Liberec), Brabec, Costa (oba Sparta) - Litsingi (Teplice), Matějovský, Hušbauer (oba Sparta), Nivaldo (Teplice) - Lafata (Sparta), Harba (Jihlava)

Reklama

Související témata: