Hlavní obsah

Odvolání pomohlo. Všech pět klubů licenci dodatečně dostalo. Baník, Znojmo a Slavia mezi nimi

Zase mnoho povyku pro nic. Pět prvoligových klubů sice původně neobdrželo licenci pro příští sezónu, ale protože se proti verdiktu strahovského tribunálu samozřejmě odvolaly, vše už je v pořádku. Mladá Boleslav, Příbram, Slavia, ale i Znojmo a Ostrava už licenci mají a v novém ligovém ročníku startovat mohou. Samozřejmě pokud se v nejvyšší soutěži zachrání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ostravský Baník obdržel licenci pro novou ligovou sezónu s podmínkou. Problém zůstávají Bazaly

Článek

Verdikt Licenčního tribunálu zase až tak překvapivý není, protože podobné řešení se objevovalo i v minulosti. Stačilo se proti původnímu verdiktu licenční komise odvolat a klub licenci obdržel, což platí i tentokrát.

Mladá Boleslav s licencí Gold

U Mladé Boleslavi se jednalo o částku, kterou dlužila jako odstupné za Martina Nešpora. Ten sice přišel z Bohemians 1905 jako volný hráč, ale Středočeši se dohodli s klokany na finanční kompenzaci.

„Finance si ale začal nárokovat i správce konkurzní podstaty. Proto jsme se rozhodli peníze uložit do soudní úschovy až do doby, kdy soud rozhodne, zda náleží Bohemians 1905 nebo Bohemians Praha," vysvětlil mluvčí středočeského klubu Jiří Koros.

Nic proto nebránilo tomu, aby Mladá Boleslav obdržela licenci nejvyšší úrovně Gold.

Příbram odstranila administrativní nedostatek a splnila podmínky pro udělení licence Silver, stejně jako Slavia, která doložila nové dokumenty, které tribunál požadoval.

Licenci Silver ovšem obdržela i Ostrava a Znojmo, i když s podmínkou.

„Nejsme oprávněni sdělovat detailní informace týkající se udělování licence, můžeme sdělit pouze to, že podmínky u Ostravy a Znojma se týkají kritéria infrastruktura," lakonicky poznamenal licenční manažer FAČR Stanislav Rýznar.

Problém zvaný stadión

Ostravský Baník se dostal do problémů s licencí kvůli Bazalům. Komise pro stadióny totiž už před prvním zasedáním licenční komise uvedla, že kapacita Bazalů má být snížena pro novou sezónu téměř dvojnásobně na celkových 8 800 míst.

"Půjde především o čas a termín, v němž musíme úpravy stihnout," doznal manažer Baníku Petr Konderla.

Znojemský problém se jmenuje rovněž stadion. Ten stále neodpovídá ligovým parametrům, přitom výjimku obdržel ligový nováček už před startem sezóny...  Konečný termín, který by mělo Znojmo zvládnout, zní 30. červen.

„A to je skutečně termín konečný a pro všechny závazný," potvrdil ředitel komunikace FAČR Ondřej Lípa.

Devětadvacet miliónů na rekonstrukci sice znojemský klub od města dostal, jenže dalších sedmdesát od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy má zatím jen přislíbeno a o jejich přidělení se podle ministra školství, mládeže a tělovýchovy Marcela Chládka bude teprve rozhodovat. Nemluvě o tom, že nyní do hry vstoupili památkáři, kteří mají výhrady k stožárům umělého osvětlení na znojemském stadiónu. Podle nich by hyzdily panorama města, takže projekt se musí přepracovat, přičemž nové, sklopné stožáry vyjdou až na čtyřnásobek původní ceny - tedy dvacet až čtyřicet miliónů.

Znojmo však věří, že by mohlo dostat další výjimku, stadión dokončovat za pochodu jako svého času Plzeň a ligu dál hrát.

Samozřejmě, pokud se v ní v sobotu v posledním domácím duelu s Duklou, který bude hrát pro změnu v Jihlavě, zachrání.

Reklama