Hlavní obsah

Třináct trenérských změn. Šílenství pokračuje, Komňacký stihnul dva vyhazovy v sezóně

Praha

Třináct. Tolik fotbalových trenérů nezůstalo ve funkci v průběhu končícího ročníku Gambrinus ligy. Je to stejné číslo jako v minulé sezóně. Jen Pavel Vrba skončil sám kvůli reprezentaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér František Komňacký.

Článek

A navíc mají dva další koučové jistotu, že sobotní poslední kolo je pro ně konečnou a také oni se budou pakovat. Z hlediska fotbalu není výměna trenéra ničím výjimečným, ale v takovém počtu, to je unikum. Navíc v nejednom případě v podstatě nic neřeší. Je to ale jednodušší a hlavně levnější cesta než vyměnit několik hráčů.

V ligovém ročníku 2012/2013 padlo třináct koučů, v předminulém devět... „To je šílenost! Samozřejmě záleží na situaci v klubu, je otázkou, co majitelé vlastně chtějí a jakou volí cestu. Ale hlava mi některé ty změny nebere a nemyslím tím svoje odchody," řekl Právu František Straka, který v posledních třech sezónách vedl pražskou Slavii a Příbram, ale ani jedno angažmá nedokončil.

Prakticky shodný názor má i trenérský matador František Cipro. „Třináct vyhozených trenérů v jednom ročníku, to není normální. Bohužel, u nás je to trend. Stalo se to módním, vyrazit kouče, když se mužstvu nedaří. Některé vyhazovy mi připadají absurdní a naprosto nepochopitelné," kroutil hlavou.

Pohyby na prvoligových lavičkách v této sezóně:
Koloklubkončící koučnástupce
7.BrnoGrmelaKotal
8.SlaviaPetroušKoubek
10.PříbramStrakaČuhel
13.OlomoucKotůlekPsotka
15.JihlavaKomňackýRada
16.OstravaSvědíkKomňacký
16.PlzeňVrbaUhrin ml.
16.Ml. BoleslavMinářJarolím
18.SlaviaKoubekPastoor
19.Bohemians 1905WeberKlusáček
24.OstravaKomňackýBernady
24.LiberecŠilhavýVavruška
26.OlomoucPsotkaMinář
30.JablonecSkuhravýŠilhavý
30.SlaviaPastoor?

Podobně jako Straka zažil v roli kouče glorifikaci po oslavách titulu nebo záchrany, stejně jako padáky. Obdobné zkušenosti má i prezident Unie českých fotbalových trenérů Verner Lička, jemuž se navíc nelíbí, když tým vede bývalý hráč bez potřebné licence. Považuje to za urážku trenérů.

Když se ve Slavii stal Pastoorovým asistentem Vladimír Šmicer, konstatoval: „Pouze svým slavným jménem to nezvládne. Některým zahraničním fotbalistům to tolik neříká a slavných jmen znají spoustu. Ne každý vynikající hráč se stal i výborným trenérem." Lička ostře kritizoval i změny v Baníku, kde léta působil. V podstatě podobně mluvil o Radku Slončíkovi, který bez licence týmu ve skutečnosti šéfuje, byť oficiálně vede mužstvo Tomáš Bernady, jenž potřebné oprávnění vlastní.

Pikantní je, že od podzimu 2011 do května 2014 protočil právě Baník hned devět trenérů. Slavia jen o jednoho méně... A František Komňacký, jenž má doma i cenu pro Trenéra roku, prožil během této sezóny hned dva vyhazovy. Být v Česku koučem je zkrátka rizikové.

Reklama