Hlavní obsah

Slávistický gólman Černý nepřipouští, že by na závěr kariéry zažil sestup

Mohl mít klid. Žádné nervy, natož pak stres se záchranou. Po osmi letech ve službách Tottenhamu a Queens Park Rangers se ovšem gólman Radek Černý vrátil z ostrovů domů, aby ve slavistickém dresu podstupoval martyrium o ligové přežití. „Kdybych se měl rozhodovat znovu, šel bych do toho zase,“ ujišťuje, že návratu na českou ligovou scénu nelitoval a nelituje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankář Radek Černý věří, že se Slavia výhrou v Ostravě v lize zachrání.

Článek

Skutečně vás během ročního trápení ve slavistických službách nenapadlo, zda jste měl něco podobného zapotřebí? Opravdu jste si ani jednou neřekl, proč já se vlastně vracel?

Ale já se vracel rád, takže proč bych se sám sebe na něco podobného ptal? Ve Slavii jsem vyrostl a jsem pořád její součástí. A rád.

Třeba proto, že ve čtyřiceti musíte trnout, aby se Slavie v lize zachránila a letošní bídnou sezónu vůbec přežila...

Moc mě mrzí, kam až to došlo. A všechno cítím a prožívám asi mnohem intenzivněji, než někteří jiní hráči.

Oni to neprožívají? Je podobné starosti nesužují tolik, jako vás?

Ani nemohou. Už proto, že já prošel v životě úplně jinými situacemi, než oni. V jejich věku bych byl myšlením také někde úplně jinde.

Ale vy jste přece také nikde nezažíval strasti spojené se záchranou. Ani ve Slavii, ani poté během osmiletého angažmá na ostrovech...

Jen v Chebu, kde se ovšem v té době řešily hlavně existenční problémy a další budoucnost klubu.

Takže ani vy vlastně nemáte zkušenosti se stresující záchranou. Připouštíte, že by situace mohla dojít až tak daleko, že by Slavia z ligy sestoupila.

Věřím, že na podobnou variantu nedojde, i když nemohu hlásat, že jedeme na Baník a tam tři nula vyhrajeme. Stát se může všechno.

Asi dost škaredé pomyšlení, že byste byl podepsán pod sestupem klubu, v němž jste vyrostl, vstoupil do velkého fotbalu, a kam jste se na závěr kariéry vrátil...

Příjemné pomyšlení to rozhodně není. Ale vyslovit něco podobného nahlas, asi by si o mě všichni pomysleli, že jsem se zbláznil. I když podivné mražení jsem měl už na podzim.

Tušil jste, že by mohly nastat neblahé slavistické konce?

Pochopitelně, protože už na podzim se objevovaly signály, že nás nečeká jednoduchá sezóna.  Vždyť kdybychom nevyhráli v předehrávaném šestnáctém kole, přezimovali bychom v tabulce na poslední příčce. Ale že to dojde až tak daleko a o záchranu se budeme bojovat do posledního zápasu, to mě skutečně nenapadlo.

Proč to tedy tak daleko došlo? Kde se stala chyba?

Zkoušelo se všechno možné i nemožné, došlo na spoustu variant, ale žádná nedopadla, jak měla.

Možná proto, že Slavia nemá kádr na to, aby se pohybovala v jiných sférách tabulky?

To si nemyslím. Kdyby náš hráčský kádr neoblékal dres Slavie, ale barvy jiného klubu, byl by už dávno zachráněný.

Chcete tím naznačit, že všichni jdou proti Slavii? Že chtějí, aby se z ligy pakovala?

Chci říci hlavně to, že Slavia v podobné situaci už po desetiletí nebyla a že tudíž tlak na hráče je daleko větší, než v jiných klubech, které podobné starosti zažívaly. Navíc jde o Slavii, klub, který má jméno, tradici, historii. A to nemluvím o tom, že i soupeři se na nás připravují úplně jinak než na ostatní protivníky.

Nemáte pocit, že jde jen o výmluvu? Vždyť záchranu jsme měli a pořád máte jen a jen ve své moci?

Nepopírám. Zvládli jsme klíčové derby s Bohemians, tři body poté potvrdili vítězstvím nad Příbramí a měli možnost rozhodnout o záchraně v Brně nebo poté doma se Slováckem. Jenže zmiňované zápasy jsme nezvládli a ocitli se v situaci, v níž jsme být nechtěli. Zvláště, když nám ani výsledky ostatních sestupem ohrožených celků nenahrály. Máme sice třicet bodů, což by během posledních deseti let postačovalo k záchraně, ale jak se ukazuje, letos ani takovýto zisk stačit nemusí.

Narazil jste na výsledky a někdy až překvapivé bodové zisky soupeřů ze dna tabulky. Překvapuje vás, že kdo vyhrát potřebuje, prostě v závěru ligy vyhraje?

Abych řekl pravdu, ani ne.

Vy teď potřebujete vyhrát v Ostravě, abyste nemuseli vzhlížet k výsledkům soupeřů. Ale za příznivé konstelace si můžete na Bazalech dovolit i remizovat, nebo dokonce prohrát a přesto v lize přežijete. Je to uklidňující vědomí? Dá se s těmito eventualitami kalkulovat?

Ale to vůbec, musíme se dívat a spoléhat jen sami na sebe. Na to, co sami ovlivníme. A my můžeme ovlivnit jen výsledek na Bazalech, kde prostě musíme vyhrát, abychom se vyhnuli sestupu. Kalkulovat se nedá, remíza, nebo dokonce prohra nic neřeší, protože na výsledky Olomouce nebo Bohemky spoléhat nemůžeme.

Jistá výhoda pro vás plyne z toho, že Baník už je v lize zachráněný a o nic mu nepůjde...

A Plzni či Liberci snad o něco půjde? My nemůžeme prostě na Bazalech nastupovat s tím, že nás Baník nechá vyhrát. I třeba proto, že rivalita mezi Ostravou a pražskými kluby je dobře známá.

Několikrát jste se nechal slyšet, že končící sezóna bude už opravdu vaší poslední. Znamená to, že záchranářský duel s Baníkem bude i posledním utkáním ve vaší kariéře?

Dá se předpokládat, i když o konci kariéry uvažuju už tři roky.

Definitivně rozhodnutý ale ještě nejste. Znamená to, že kdyby se Slavia v lize zachránila, zůstal byste mezi tyčemi třeba i další sezónu?

Spíše bude rozhodovat to, jak se budu cítit v létě.

Zachrání se Slavia v nejvyšší fotbalové lize?
Ano
44,5 %
Ne
55,5 %
Celkem hlasovalo 14731 čtenářů.

Reklama

Související témata: