Hlavní obsah

Moravané Haškovi nic neslíbili

PRAHA

Moravská komora diskutovala s oběma českými kandidáty na funkci předsedy ČMFS. Právo získalo zápis z obou jednání. S Ivanem Haškem moravští vyjednávači hovořili v Jihlavě 17. května, a to 60 minut. S Vlastimilem Košťálem pak 90 minut ve Vyškově 25. května.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek

Článek

Ivan Hašek se ohradil v pátek prostřednictvím ČTK proti zveřejnění některých pasáží ze zápisů na internetových stránkách svazu, zejména týkajících se jeho údajné žádosti o veřejnou podporu ze strany Moravy.

"O žádný příslib veřejné podpory kandidatury jsem na schůzce s moravskou vyjednávací skupinou nežádal. Respektuji právo obou skupin vyslovit podporu kandidátovi, kterého považují za nejvhodnějšího," řekl Hašek a pokračoval: "Zprávu považuji za hrubý a účelově zavádějící pokus, jak ovlivnit delegáty připravované valné hromady."

V zápise ze zmíněné schůzky se píše: "Jednání s JUDr. Ivanem Haškem bylo solidní, vstřícné, i když někdy jeho odpovědi byly ve velmi obecné rovině a v některých případech nechtěl odpovědět z důvodů, že si některé záležitosti ještě nechává pro sebe, aby nebyly vyzrazeny. Moravská skupina odmítla JUDr. Haškovi dát příslib, že bude veřejně propagovat jeho kandidaturu jako jednotný názor Moravy. Oznámili jsme mu, že tuto pravomoc ani nemáme, ale že jeho názory dne 31. 5. 2005 předložíme delegátům moravské komory k posouzení a že jedině jednotliví delegáti moravské komory jsou nositeli hlasu rozhodujícího."

Jednání bylo solidní

Ke schůzce s Košťálem je v zápise toto: "Jednání s Ing. Vlastimilem Košťálem bylo solidní a ve velmi pracovním duchu. Dostali jsme konkrétní odpovědi na všechny otázky. Na všechny naše dotazy byl připraven a je evidentní, že má zkušenosti z vrcholové řídící práce." Pod oběma zápisy je podepsán lídr moravské skupiny Rudolf Baránek.

Hašek i Košťál slíbili Moravanům 50 miliónů korun z přerozdělení rezervního fondu, zvýšení peněz ze STES, reorganizaci sekretariátu a obezřetný postup při tvorbě nové legislativy a stanov tak, aby Morava nebyla poškozena. Slíbili rovněž jednání s vládou, poslanci a podporu vytvoření ministerstva sportu.

Oba chtějí dobře spolupracovat s moravským místopředsedou, Košťál by si v této funkci přál Mokrého. Hašek odmítl, že by byl řízen Chvalovským a Sazkou, Košťál zase odchod fotbalu z ČSTV, ale naopak získání lepšího postavení fotbalu v jeho rámci. Ani jeden nezískal jasnou podporu, ale ani nebyl označen za nepřijatelného.

Reklama