Hlavní obsah

Neúprosný Lavička. Se Spartou nedaroval soupeřům na Letné ani bod

Praha

Jenom bleskové vyřazení z pohárové Evropy kazí fotbalistům Sparty skvělou sezónu. Jinak tým vedený trenérem Vítězslavem Lavičkou dosáhl všeho, oč usiloval. Získal mistrovský double a závěrečnou sobotní výhrou 4:1 nad Jihlavou vytvořil bodový rekord české ligy (79), rekord v počtu vítězství (25) a doma za celý ročník neztratil ani bod. „Chtěli jsme se rozloučit vítězstvím a posunutím rekordu zase o kousek dál, takže jsem spokojený,“ usmíval se kouč s mistrovskou trofejí v rukou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička s pohárem pro mistra ligy.

Článek
Fotogalerie

Také poslední zápas v sezóně se vám vydařil. Neměl jste ale strach, že se utkání kvůli vpádu fanoušků na hřiště vůbec nedohraje?

Trochu mi zatrnulo, aby se zápas dohrál, ale naštěstí to všichni povolaní zvládli. Sezóna proběhla báječně, přestože začala ve velkých problémech po našem krátkém vystoupení v Evropě. Ale poté se mužstvo stabilizovalo. Postupně jsme získali sebevědomí, zlepšili hru, přišly výsledky a finále bylo proti Jihlavě.

Patnáct výher z patnácti domácích zápasů, i to je velký úspěch.

Rozhodně není jednoduché uhrát všechny domácí zápasy za tři body. Pocítili jsme to v minulé sezóně, kdy nás právě ztráty tady na Letné možná stály titul.

Tentokrát už platilo můj dům, můj hrad.

Měli jsme obrovskou podporu od fanoušků, což k výsledkům také přispělo. Domácí zápasy jsme zvládali krok za krokem, nechci vyzdvihovat jediný z nich. Sehráli jsme dobré zápasy proti silným týmům i proti těm z nižších pater tabulky.

Který z duelů byl v sezóně nejlepší?

Vybaví se mi nejspíš domácí zápas proti Dukle. Měl velké parametry. Podobal se mu i jarní zápas s Plzní. Nejhorší asi bylo paradoxně utkání v Teplicích, kde jsme jedinkrát prohráli v lize, ale v tom samém kole zároveň získali titul. Takže nás porážka rychle přebolela.

Teď máte čas slavit a odpočívat.

Naše oslavy včetně finále poháru probíhají ve vlnách. Až na extempore v závěru utkání s Jihlavou nejsou bouřlivé. Chci si také užít každou volnou chvilku s rodinou a máme v plánu pár dní v nějakém příjemném prostředí.

Třeba v Brazílii na mistrovství světa?

Kdepak, o tom nepřemýšlím. Tou dobou už budu mít povinnosti se Spartou.

Útok na postup do Ligy mistrů vám nedá spát, že?

Přestávka opravdu nebude dlouhá, navíc si někteří hráči ještě musí splnit reprezentační povinnosti. Příprava začne 18. června a v polovině července už nás čeká předkolo Ligy mistrů. Cesta to bude dlouhá a zrádná, musíme se na ni pečlivě připravit.

S jakým mužstvem ji podniknete?

Drobné změny v kádru nelze vyloučit. S vedením se budeme bavit nejen o rozšíření kádru, ale především o jeho zkvalitnění.

Reklama

Související témata: