Hlavní obsah

Hráč sezóny: Jihlavský objev Harba vyzve šampióny Dočkala a Hušbauera

Praha

Galavečer Gambrinus ligy dnes napíše společenskou tečku za fotbalovým ročníkem. Královskou třídou je anketa o nejlepšího hráče sezóny. Seznam tří kandidátů obsahuje dva letenské šampióny a jihlavského kanonýra, který je také ve hře o cizince sezóny. Do finálního výběru se dostali Bořek Dočkal (Sparta), Haris Harba (Jihlava) a Josef Hušbauer (Sparta).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Josef Hušbauer oslavuje druhý gól svého týmu během utkání na Dukle.

Článek
Fotogalerie

Trenér sezóny, Cizinec sezóny a Objev sezóny. Kandidáty v těchto kategoriích jsme si již představili. Ve hře jsou ovšem také tři adepti, z nichž jeden bude pomyslně kralovat celé lize jako její nejlepší hráč.

Dočkal vytvořil rekord asistencí

Sparta může litovat, že si posilu z Norska pořídila až po pohárovém vyřazení s Häckenem. Bořek Dočkal totiž v průběhu podzimu okamžitě zapadl do mistrovské mozaiky jako jeden z klíčových a rozdílových hráčů. S 19 gólovými asistencemi vytvořil rekord ligy, sám vstřelil dva.

„Z osobního pohledu je pro mne podstatná celková produktivita. Jako ofenzivní hráč bych se měl víc gólově prosazovat. Tato sezóna je tedy střelecky podprůměrná. Na druhou stranu je vysoko nadprůměrná co do počtu gólových přihrávek. Získali jsme titul a domácí pohár, takže to neřeším, ale přál bych si, aby se situace v příštím ročníku třeba obrátila a dal jsem i víc gólů," líčí Bořek Dočkal.

Vydatně zásoboval i svého konkurenta v anketě. „Pepovi Hušbauerovi jsem nahrál snad na osm gólů, Davidovi Lafatovi jen na jeden, To mě překvapilo, čekal bych, že jemu připravím víc branek," usmívá se.

Kanonýr Harba ožil pod Radou

Jihlavský fantóm z Bosny a Hercegoviny Haris Harba měl skvělé jaro, kdy rozvlnil síť soupeřů hned osmkrát! Svým řešením situací jeden na jednoho je hrozbou pro každou obranu v soutěži.

„Že se mi tak daří, je zásluhou celého týmu. Pod trenérem Radou jsme začali hrát ofenzivněji než dřív. Na podzim jsme spíš bránili a vyčkávali, co udělá soupeř. Ale tato sezóna určitě patří mezi moje nejlepší," libuje si forvard Vysočiny.

Jen do nominace bosenské reprezentace na světový šampionát se nevešel.

Hušbauer, král střelců ze zálohy

Na poslední zápas s Jihlavou se musel kvůli karetnímu trestu jen dívat. O svoje výlučné postavení ovšem sparťan Josef Hušbauer nepřišel. S 18 vstřelenými brankami se stal prvním středopolařem, jemuž v historii Gambrinus ligy náleží koruna pro krále střelců.

„Když jsem dal z pozice záložníka tolik gólů, tak se asi dalo trochu čekat, že nějaká ocenění přijdou. Jsem za to moc rád. Pro mě byl ale od počátku na prvním místě úspěch týmový, takže nejvíc ze všeho si cením našeho double," ujišťuje klidný rybář.

„Teď je kolem mě trochu větší hukot. Hodně se o mně mluví, stále nějaké rozhovory a věci kolem. To jsou ale příjemné starosti. Spíš si je užívám, protože sezóna byla pro mě hodně podařená a ta nadcházející třeba nemusí být taková," váží si Hušbauer.

Galavečer Gambrinus ligy vysílá dnes od 20:00 přímým přenosem ČT Sport.

Nominace na ceny Gambrinus ligy 2013/14:
Hráč:
Bořek Dočkal (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Josef Hušbauer (Sparta).
Trenér:
Leoš Kalvoda (Znojmo),
Vítězslav Lavička (Sparta),
Petr Rada (Jihlava).
Objev:
Patrik Hrošovský (Plzeň),
Robert Hrubý (Slavia),
Adam Jánoš (Jihlava).
Cizinec:
Costa (Sparta),
Haris Harba (Jihlava),
Jasmin Ščuk (Mladá Boleslav).

Reklama