Hlavní obsah

Dočkal je nejkreativnějším hráčem ligy, mazák Horvi si pohlídal druhé místo

Pobil konkurenci o téměř rovnou stovku bodů. Záložník Bořek Dočkal se nespokojil tím, že se Spartou získal double a 19 asistencemi vytvořil rekord fotbalové Gambrinus ligy. Soutěž v tomto ročníku zavedla nové hodnocení kreativity hráčů, takzvaný Chance index. Právě letenský záložník je jeho prvním vítězem, druhé místo obsadil plzeňský Pavel Horváth a třetí další sparťan Ladislav Krejčí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vpravo) ze Sparty oslavuje gól během utkání s Duklou.

Článek
Fotogalerie

Nové kritérium se zaměřuje na přípravu šancí pro spoluhráče. A právě to je doména sparťana, který na Letnou zamířil až po startu podzimu a do ligy naskočil až v 5. kole. Přesto asistoval u 19 vstřelených gólů a v Chance indexu nastřádal za sezónu 330 bodů, k nimž se nikdo jiný ani nepřiblížil. Bořek Dočkal je nejkreativnějším hráčem Gambrinus ligy.

„Jsem spokojený. Samozřejmě se dá vždycky najít něco, co by mohlo být ještě lepší. V každém zápase jsou situace, které by se daly řešit ještě líp, ale dokonalého výkonu v podstatě dosáhnout nejde," uvědomuje si vítěz.

„Pro mě to byl úžasný ročník. Tolik přihrávek v jedné sezóně jsem ještě nikdy neměl. Doufám, že v budoucnu ještě nějaké přidám. Je příjemné, když statistiky hovoří o tom, že se na gólech podílím, když už jich letos sám moc nedávám," usmívá se autor dvou branek.

Našel správný tým

„Je to hodně i o štěstí. Při vší úctě ke klubům, kde jsem působil, tak jsem nebyl v lepším týmu než teď ve Spartě. Pak se body sbírají o něco snadněji," poukazuje Dočkal, bývalý hráč Slavie, Liberce či Trondheimu.

Soupeři Sparty to měli vůbec složité. Zatímco Dočkal je ohrožoval zprava, z levé strany je zase torpédoval Ladislav Krejčí. Mezi dva mladé letenské reprezentanty se v konečném pořadí vklínil jen plzeňský Pavel Horváth. Ostřílený kapitán Viktorie sice během jara přišel o neotřesitelnou pozici v základní sestavě, svůj přínos pro tým však dál prokazoval nejen s pomocí statistik.

Co je Chance index?
Chance Index se zaměřuje na všechny přihrávky, které by ke vstřelení gólu mohly vést. Jestli z nich skutečně gól padne, není pod kontrolou tvůrců šancí a tudíž to není předmětem zkoumaní Chance Indexu.
Které faktory tvoří Chance Index?
Tvorba indexu je jednoduchá. Vstupují do něj pouze 3 faktory, a to:
• Přihrávka do gólové šance (váha 65%) - Přihrávka, díky níž se spoluhráč ocitne v brankové příležitosti.
• Předfinální přihrávka (váha 30%) - Přihrávka, po které se spoluhráč v útočné fázi dostane do volného prostoru.
• Přihrávka do šestnáctky (5%) - Přihrávka spoluhráči do prostoru pokutového území.
Vzorec Chance indexu
CHi = (0,65 x + 0,3 x + 0,05 x) x 10
Ukázkový výpočet
Marek Matějovský vs. Plzeň (0x přihrávka do gólové šance + 3x předfinální přihrávka + 2x přihrávka do šestnáctky)
Výpočet: 0 x 0,65 + 3 x 0,3 + 2 x 0,05 = 1 x 10* = 10 (*koeficient sloužící k přepočtu na celá čísla).

Reklama

Související témata: