Hlavní obsah

Vaclík: Potkat Spartu v Lize mistrů by byl další splněný sen

Praha

Poslední zápas za pražskou Spartu čeká pětadvacetiletého gólmana Tomáše Vaclíka. Ve středečním exhibičním utkání klubových legend se rozloučí s Letnou, pak vyrazí na dovolenou a na začátku léta se bude hlásit ve svém novém působišti, kterým je nejlepší švýcarský klub posledních let FC Basilej.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Tomáš Vaclík v létě vymění Spartu za Basilej.

Článek

Jaké bylo s odstupem několika dní loučení se Spartou?

Báječné! Nejhezčí, jaké mohlo být. V lize jsme doma vyhráli všechno, co se dalo, triumfovali jsme suverénně a s předstihem. Vytvořili jsme nový bodový rekord, k tomu pohár... Prostě skvělé.

Není vám líto, že opouštíte Spartu, když bude po letech hrát o Ligu mistrů?

Samozřejmě mi je smutno. Klukům jsem ale při rozlučce slíbil, že na ně v Lize mistrů počkám. Basilej jde přímo do skupiny a věřím, že i Sparta se tam prokouše. Potkat se v jedné skupině by byl po báječné sezóně další splněný sen. Rád bych bývalé spoluhráče zase co nejdřív potkal.

Na jaký zápas v brance Sparty budete nejvíc vzpomínat?

Na první a poslední. První byl v březnu 2012 na Žižkově, odkud jsem do Sparty přestoupil, a stejně jako ten poslední doma s Jihlavou byl vítězný. Sobotní výhra znamenala hezkou tečku za dvěma a půl roku, které jsem na Letné strávil.

Co víte o Basileji?

Je to mnohonásobný mistr Švýcarska, pravidelně hraje Ligu mistrů. Velmi kvalitní mužstvo, které umí potrápit i nejslavnější kluby. Pro mě to je nová výzva.

Z Čechů tam nebudete sám...

Sejdeme se tam s kolegou z reprezentace Markem Suchým. Je to moje první zahraniční angažmá, takže jsem rád, že budu mít vedle sebe krajana.

Bude těžké zvyknout si na novou obranu před sebou?

Věřím, že ne. Chvilku to sice asi potrvá, na tu sparťanskou jsem byl zvyklý, věděl jsem, kdo co udělá. Rozuměli jsme si. Jistě mi v rychlém sehrávání pomůže i Marek. Navíc nemám problém domluvit se anglicky.

Stal jste se i reprezentační jedničkou...

To bylo jenom dočasně. Až se uzdraví Petr Čech, bude zase chytat on. Já mu budu krýt záda. A rád.

Reklama

Související témata: