Hlavní obsah

Teplice odhalily tajný poklad od mocného šáha

PRAHA

Fotbalové Teplice patří mezi nejlépe finančně situované české kluby, ale vždy tomu tak nebývalo. Kdysi bývala pokladna klubu prázdná a funkcionáři hledali, z čeho zaplatit různé dluhy. Při hledání se na ně usmálo štěstí, objevili totiž cenný poklad - zlatý Perský pohár. Prodat ho ale nakonec nemuseli a stal se nejcennější klubovou relikvií, kterou nyní poprvé vystavili.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ilustrační foto

Článek

Teplický šéf František Hrdlička se už jen usmívá při vzpomínce, jak se vlastně dozvěděl, že cenná relikvie stále existuje. "Když jsme řešili dluhy po příchodu do klubu, sekretářka bezelstně povídá: 'A co tak prodat to naše zlato?'," vypráví s odstupem o epizodě, během níž o utajeném pokladu poprvé slyšel. Zůstal zastrčen kdesi v rohu stadionu, pokryt vrstvou letitého prachu.

Klub cennou relikvii v podobě ležícího lva svírajícího pohár získal za vítězství na Perském poháru v roce 1975. Pohár by se podle všeho časem do Íránu vrátil, jenže v zemi vypukla islámská revoluce. Šáh Mohhammad Rezá Pahlaví, který pohár věnoval, byl svržen a v roce 1979 zemi opustil. Turnaj poté zanikl.

Hodnota sošky je prý stěží vyčíslitelná, nejde totiž pouze o tři kilogramy ryzího zlata, kterým je pokryta. Její cena spočívá spíše v tom, že je součástí pokladu po Pahlavím.

Před lety si někdo na íránské ambasádě podle Hrdličky na pohár vzpomněl a usiloval o jeho vrácení, protože v Íránu se údajně snažili zkompletovat všechny věci po svrženém monarchovi. Teplice to však odmítly, vždyť jsou posledním vítězem; cennou relikvii proto uložily do bankovního sejfu, z něhož ji vyjmou jen výjimečně.

Výjimečný okamžik ale právě nastal: klub slaví 60. výročí založení a pohár je během června k vidění v teplickém Regionálním muzeu, kde byl za přísných bezpečnostních opatření vystaven.

Reklama

Související témata: