Hlavní obsah

Rezignaci Řebíček nepřijal. Kritiku beru, ale osobní útoky mě mrzely, tvrdí slávista Kisel

Slavil mistrovský titul v Česku i v Austrálii, prošel sedmi profesionálními kluby, ale nikde neprožil Karol Kisel stejné nervy jako v poslední sezóně ve Slavii. Na podzim v dresu klubu z Edenu válčil ještě na hřišti, v zimě přesedl do křesla sportovního ředitele. A málem byl u pádu slavného klubu do druhé ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slavie Praha Karol Kisel (vlevo) a trenér Alex Pastoor během utkání s Jihlavou.

Článek

Ulevilo se vám hodně, když sezóna skončila a Slavia se v největší soutěži zachránila?

Nepředstavitelně. Jaro představovalo nejtěžší půlrok, který jsem v kariéře prožil. Člověk dělá fotbal, aby byl šťastný. Ale minulých dvanáct měsíců nemohu o nějakém štěstí mluvit. A ani žádný fanoušek Slavie.

Když jste v zimě ukončil kariéru a stal se sportovním ředitelem, tušil jste problémy?

Ani v nejmenším. Přivedli jsme šest hráčů. Věřil jsem v rychlý skok do středu tabulky a pozvolnou přípravu na nový ročník. Ale vše se podcenilo už minulé léto. Do sezóny jsme vstoupili s mladými, hlavně v obraně. Velké debakly na mužstvu zanechaly vliv.

Hned v úvodu jara jste pak sáhnul k výměně trenéra a místo Koubka přivedl Nizozemce Pastoora. Berete zpětně rozhodnutí jako chybu?

Načasování nebylo správné, ale neřekl bych, že se jednalo o chybu. Měl přinést jiné myšlení, jinou kulturu. Což naplnil. Ale vše se hodnotí podle výsledků. A pak je měřítko jasné. Jeho angažmá bylo neúspěšné. Přitom měl dobré vize. Jenže v jednu chvíli, před zápasem s Bohemians, jsme ho museli korigovat, protože jsme viděli, že to nejde správným směrem.

Máte na mysli jeho řečnění o ofenzivní hře, které se značně rozcházelo se skutečností?

Z hlediska metodického nebylo nic k vytknutí. Jenže na hřišti to prostě nefungovalo. A pak je úplně jedno, jestli hráči běhají po lese nebo na hřišti s míčem. Rozhodující jsou výsledky, které trenér neměl. Nechci ho bránit, udělal chyby a výsledky neměl. Na druhou stranu je třeba se podívat na přístup hráčů.

Byl jste s jejich výkony nespokojený?

Neviděl jsem v bojích o záchranu, že by kluky braly křeče z únavy. Nejezdily skluzy od první do poslední minuty. Jejich přístup s ohledem na vážnost situace byl velice špatný. I proto představenstvo sáhlo ke skutečně vysokým pokutám za výkony v posledních zápasech. Vystoupení v Brně či v Ostravě byla ostudná. Pochopím individuální chybu, ale přístup musí být stoprocentní.

Ještě krátce k Pastoorovi. Nebylo zvláštní, že při vrcholícím boji o záchranu si vyjednával angažmá v Nizozemsku?

My jsme o jeho jednání věděli. Když přicházel, byl určitý dlouhodobější záměr. Ale v okamžiku, kdy nebylo jisté setrvání v lize, neměl smlouvu ve Slavii jistou. A tak logicky využil nabídku, kterou dostal.

Sportovní kariéru jste končil na vrcholu popularity, ale během pár týdnů vás fanoušci Slavie zavrhli. Neříkal jste sám sobě, že nic podobného nemáte zapotřebí?

Řešil jsem, jestli mám vše zapotřebí. Ale jsem bojovník. Já beru kritiku. Nezříkám se odpovědnosti. Však jsem také nabídl majiteli klubu rezignaci. Výsledky se nedostavily, jaro neprobíhalo zdaleka podle představ. Abych byl oblíbený, museli bychom hrát Ligu mistrů a vyhrávat. Bral jsem připomínky, výtky. Ale mrzely mě osobní útoky od lidí, kteří byli zhrzení. Mnohdy se jednalo o akt osobní msty. Proto jsem nereagoval.

Jak reagovalo vedení klubu na vaši rezignaci?

Nepřijalo ji. Mám šanci vše napravit. Snažím se poučit, protože nejsem neomylný. Pokud pan Řebíček rozhodne, že mám skončit, sbalím se a půjdu. Nelpím na funkci.

Už dlouho se řeší nejasná vlastnická struktura a vstup nového majitele. Podepsal se daný aspekt na výkonech týmu?

Fakt, že jsou vlastnické vztahy pro veřejnost nejasné, není správný a nepřispívá ke komfortní situaci. Že se jednání o vstupu nového vlastníka táhne, není pro Slavii dobré. Ale pan Řebíček platí klub sám a dělá vše, aby Slavii zabezpečil.

Důležitý pro budoucnost klubu bude i nový trenér. Už máte jasno, kdo tým povede?

Jsme hodně daleko. Jednali jsme celý minulý týden a rokování pokračují i nyní. Jde o českého trenéra a v průběhu příštího týdne bychom chtěli zveřejnit jeho jméno. Paralelně se pochopitelně řeší i doplnění kádru.

Změní se stávající mužstvo hodně?

Určitě. Musím tým ozdravit, je potřeba radikální řez. Někteří hráči do přípravy ani nenastoupí, jiní ano, ale dost možná odejdou. Chceme přivést Martina Latku. Lídr jeho typu nám chyběl v kabině i na hřišti. Máme velkou konkurenci při jednání, dostal nabídky z Německa, ale děláme, co můžeme. Kluby, které nebojovaly do posledního kola o záchranu, si samozřejmě vše mohly připravit trošku více.

Kádr jste na podzim poznal jako hráč. Kdo vás nejvíce v bojích o záchranu zklamal?

Nebudu nikoho jmenovat, ale ukázalo se, že ze stávajícího kádru není nikdo nepostradatelný. Spousta hráčů měla velké předpoklady, ale nenaplnili je.

Reklama

Související témata: