Hlavní obsah

Dalším nováčkem první fotbalové ligy je Jihlava

PRAHA

Zatímco hokejisté letos o nejvyšší soutěž přišli v baráži a příští rok budou hrát jen druhou nejvyšší soutěž, fotbalisté udělali Jihlavě mnohem větší radost. Hráči FC Vysočina porazili v posledním kole druhé ligy Kroměříž 3:1 a v tabulce obsadili druhé místo za Mostem. V Jihlavě se bude v příští sezóně hrát poprvé v historii první fotbalová liga.

Článek

Jihlavský tým přivedl do první ligy kouč Karel Večeřa, který už má na svém kontě i třetí příčku v nejvyšší soutěži a start v Poháru UEFA s Drnovicemi. Dnes však odmítal zveličovat svoje zásluhy. "Neberu to jako svůj úspěch. Ten patří všem, kteří se tady fotbalu věnují," řekl Večeřa. "Vytvořila se perfektní parta, a to nemyslím jen hráče a trenéry, ale všechny kolem. Když jsem viděl dojetí některých lidí, kteří po zápase plakali radostí, je to nádhera."

Sami fotbalisté si nečekaný triumf užívali naplno, už na hřišti se kropili šampaňským a navlékali se do triček a čepic s nápisy "Postup do Gambrinus ligy!" Poté dováděli i v šatně. "Teď je na hráčích, aby si vykouřili doutníky, vypili šampaňské a postup si pořádně vychutnali. Mají na to čas do neděle, potom asi půjdou na dovolenou. Ale my začneme už v pondělí tvrdě pracovat, abychom všechno zvládli a připravili," konstatoval ředitel jihlavského klubu Zdeněk Tulis.

Odmítl spekulace, že by se fanoušci z Vysočiny měli strachovat, jestli se Jihlava mezi prvoligovými týmy opravdu objeví. Podle nových pravidel totiž existuje možnost prodat soutěž ekonomicky silnějšímu klubu. "Myslím si, že první ligu na sto procent hrát budeme. Nebo na 99,9 procenta. Nechám si přece jen malou rezervu, protože nevím, co se může stát," řekl Tulis.

Ještě před 16 lety krajský přebor

Pouhých pět sezón v druhé lize stačilo fotbalistům Vysočiny Jihlava k tomu, aby si zajistili historický postup do nejvyšší soutěže. Ještě před šestnácti lety se přitom v Jihlavě hrál pouze krajský přebor, nyní se Vysočina může těšit na premiérovou účast mezi domácí elitou.

Jihlavští museli o druhou příčku až do samého závěru tvrdě bojovat s Plzní a Kladnem. O tom, že Jihlava doprovodí Most do první ligy, nakonec definitivně rozhodla až domácí výhra nad Kroměříží v posledním kole.

Snadná práce s Kroměříží

Celky Kladna a Plzně mohly uspět jen v případě, že by Jihlava dnes zaváhala. Už od úvodního hvizdu zápasu s Kroměříží však bylo jasné, že se tenhle scénář nenaplní. Hned první útok skončil po střele Pavla Simra v síti hostí. Druhý gól přidal ještě do přestávky Michal Kadlec a výhru zpečetil v poslední minutě Petr Baštař z penalty. Kroměřížský Michal Nehoda pak už jen snížil na 3:1.

Plzni pokus o návrat do nejvyšší soutěže po loňském sestupu nevyšel a musela se spokojit s třetím místem. Kladno po dnešní prohře v Mostě 1:2 skončilo čtvrté. Do ČFL sestoupili Prachatice a Bohemians, kteří byli před začátkem jarní sezony vyloučeni pro nesplácené dluhy.

V Jihlavě už vědí, jak porážet elitu

Jihlavský fotbalový klub byl založen v roce 1948 jako sportovní oddíl závodu PAL Jihlava. Po sloučení s několika dalšími továrními celky vznikl v polovině 50. let Spartak, který se po následující tři dekády pohyboval mezi krajským přeborem a I. A třídou.

Ke čtyřicetiletému výročí založení klubu si Jihlavané nadělili premiérový start v divizi, v roce 1990 Spartak v třetím kole Českého poháru slavně vyřadil prvoligovou Zbrojovku Brno a o rok později se znovu radoval z postupu do vyšší soutěže, tentokrát do MSFL.

Devadesátá léta přinesla především spojení Spartaku a SK Jihlava ve společný klub a spanilou jízdu Pohárem ČMFS v sezóně 1995/96, kterou ukončily až ve čtvrtfinále Teplice. Ještě lépe si Jihlava v domácím poháru vedla o osm let později, kdy se už jako FC Vysočina probojovala přes Slavii, Plzeň a Teplice do semifinále. Až tam byl nad její síly mistrovský Baník Ostrava. Jaké to je porážet ligovou elitu, už v Jihlavě vědí.

Reklama

Související témata: