Hlavní obsah

Kauza údajných "černých fondů" ve Spartě definitivně odložena

PRAHA

Státní zástupce potvrdil rozhodnutí policie, která před časem odložila prověřování údajných machinací s penězi za přestupy fotbalistů a vytváření takzvaných "černých fondů" v pražské Spartě. Ani podle žalobce nebylo prokázáno spáchání trestného činu.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

"Rozhodnutí (policie) je věcně i formálně správné. Tím je věc v podstatě skončena," řekl dnes ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Jan Polanecký.

Policie se případem začala zabývat asi před rokem na základě informací v médiích. Ve stejnou dobu vypukla fotbalová korupční aféra a tisk spekuloval o tom, odkud pocházely peníze na uplácení rozhodčích a delegátů fotbalového svazu.

O tom, že se protikorupční policie začala zabývat vedle úplatkářství také hospodařením fotbalových klubů, informovaly před rokem Hospodářské noviny (HN). Podle nich policie vyšetřovala také využívání státních a městských dotací pro prvoligové celky.

Vyšetřovatelé si podle listu tehdy vyžádali v některých prvoligových klubech doklady týkající se přestupů hráčů. Machinace s miliony, které kluby a agenti inkasují za prodej fotbalistů, umožňují podle HN vytvořit černé fondy na úplatky.

"Dělá se to tak, že se prodávající a kupující dohodnou na skutečné přestupové částce, v účetnictví se ale objeví suma třeba o pět milionů nižší. Těch pět, na které nejsou doklady, se pak používá na úplatky," popsal listu situaci majitel jednoho z klubů, který vzhledem k policejnímu vyšetřování trval na anonymitě.

Policie se podle Hospodářských novin zaměřila například právě na nejbohatší celek ligy Spartu. Policejní akci před rokem HN potvrdil i sportovní ředitel Sparty Miroslav Pelta: "Jsem ale přesvědčený, že jsme nic protizákonného neudělali. Jestli to dobře chápu, týká se to agentů," řekl.

Dalším klubem, který policie v tomto duchu prověřovala, je podle HN Jablonec. V tomto případě jde prý o starší záležitost, která se týká předchozího vedení. "Ptali se třeba na věci kolem reklam. Vypadalo to, že hledají daňové úniky a černé peníze," řekl před rokem Hospodářským novinám nejmenovaný funkcionář jabloneckého klubu.

Reklama

Související témata: