Hlavní obsah

Obžalovaní v kauze Synot odmítají mluvit

KROMĚŘÍŽ

Výslechem obžalovaných pokračovalo v pondělí u kroměřížského soudu hlavní líčení v úplatkářské aféře klubu 1. FC Synot. Většina obžalovaných však odmítla vypovídat. Na rozsáhlé korupční aféře se mělo podílet nejméně deset rozhodčích a funkcionářů.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

Obžalobě z trestného činu podplácení čelí bývalí funkcionáři klubu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík a Igor Štefanko. Z přijímání úplatků jsou obžalováni rozhodčí Václav Zejda, Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček, Eduard Cichý a Petr Řehoř.

Soudce Karel Rašín v úvodu oznámil, že soud se zabýval námitkou obhájce Zejdy na neoprávněnost odposlechů telefonních rozhovorů mezi funkcionáři a sudími, které jsou hlavními důkazy obžaloby. "Soud dospěl k závěru, že odposlechy byly soudem legálně povoleny a není důvod vyřadit je ze spisu," řekl Rašín. Vyloučil také podjatost soudce, který o povolení odposlechu rozhodl.

Obžalovaní odmítli vypovídat

Obžalovaní Hastík, Zejda, Hruška, Hlaváč, Dvořáček, Krátký a Štefanko odmítli před soudem vypovídat. Hlaváč pouze upozornil, že odposlechy považuje za nelegální. "Byly povoleny na jiné osoby, nikoli na mě. Navíc provozování fotbalu není obchodní činnost, kde lze podle mezinárodních úmluv hovořit o uplácení," řekl Hlaváč.

Zpochybnil také dodržení lhůt při prodlužování přípravného řízení ze strany policie. "I z toho lze dovodit nezákonnost pořízených důkazů," uvedl. Obviněný Dvořáček řekl, že se s žádnými sliby ani úplatky nikdy ve fotbale nesetkal. Totéž tvrdil i Eduard Cichý. Ten dodal, že odvolací komise již zrušila trest, který mu v kauze udělila fotbalová disciplinárka. "S Hastíkem jsem před utkáním hovořil jen o terénu na hřišti ve Zlíně, bavili jsme se o tom, jaké kopačky mají hráči. Nikdy jsem si nenechal slíbit úplatek a nikdy žádný nevzal," bránil se další z obžalovaných sudí Petr Řehoř.

Důkazy především z odposlechů

Mezi důkazy v této kauze patří především záznamy odposlechů telefonických hovorů zúčastněných aktérů. Ty mají naznačovat i částky, které měly být nabízeny či přijímány, požadovaný způsob ovlivnění zápasů a mechanismus doručení peněz do patřičných rukou. V jednom z případů se například hovoří o částce 200 tisíc slovenských korun.

Nejvyšší soud rozhodl o přidělení kauzy do Kroměříže, aby se tak vyloučily případné vztahy a podjatosti k místně příslušnému státnímu zastupitelství a soudu v Uherském Hradišti.

Reklama

Související témata: