Hlavní obsah

Postup je kolektivním dílem, tvrdí trenér Jihlavy Večeřa

JIHLAVA

Před časem zmizel z nejvyšší soutěže, teď se do ní s velkou slávou vrací. Devětačtyřicetiletý kouč Karel Večeřa nečekaně přivedl fotbalisty Jihlavy mezi českou elitu. Povedlo se mu to hned po prvním roce působení na Vysočině. Muž, který v minulosti okusil s Brnem a Drnovicemi i atmosféru Poháru UEFA, přiznává, že při nástupu do funkce jihlavského trenéra loni v létě tak výrazný úspěch vůbec nečekal.

Článek

"Vždyť nám před sezónou odešly opory Čep, Kotrys i můj syn Karel. Zejména v defenzívě jsme museli zalátat díry. Ke všemu se nám pak zranil střelec Kaplan," vzpomíná Večeřa, jehož tým se dokonce počátkem října ocitl na posledním místě druholigové tabulky. Jihlavští fanoušci mu tehdy nemohli přijít na jméno a velebili Večeřova předchůdce Netoličku, který to s mužstvem z Vysočiny dotáhl až do semifinále Poháru ČMFS.

"Byl jsem na to zvyklý už z Brna, kde mě fandové také neměli na konci mého působení zrovna v lásce. Byl jsem tady odhodlaný dokázat všem, kteří mi nepřáli, že mám svoji pravdu, kterou podpořím i výsledky. Což se nakonec povedlo. Při oslavách postupu se mi pak jeden z fanoušků přišel dokonce za počáteční nedůvěru omluvit," potěšilo Večeřu.

Večeřa: Tak skromné a pracovité fotbalisty jsem ještě nevedl

Jihlavští přivezli v devátém podzimním kole překvapivě tři body z hřiště exligového Žižkova a vítězství je nastartovalo do vyšších pater tabulky. "Po úspěchu s Viktorkou si kluci začali mnohem víc věřit. Docela se nám pak povedla zimní příprava. Říkal jsem si, že bychom mohli na jaře adepty na postup pořádně potrápit. A my jsme nakonec Kladno i Plzeň přeskočili," netají Večeřa obrovskou radost.

V historický postup jihlavského klubu však začal pevně věřit až tři kola před koncem, kdy mužstvo zvítězilo v Kunovicích. "To, že se nám podařilo dotáhnout postupové tažení do úspěšného konce, je kolektivním dílem všech, kteří se v Jihlavě kolem fotbalu točí. Hráči vytvořili skvělou partu. Tak pracovité a zároveň skromné fotbalisty jsem ještě netrénoval," přiznal kouč.

S Jihlavou jedná o nové smlouvě

Postupové oslavy byly hodně bouřlivé. "Strašně mě potěšilo, že za mnou během nich přišla spousta lidí, kteří mi se slzami v očích děkovali, že se dočkali v Jihlavě nejvyšší soutěže," svěřil se. Novopečení prvoligisté se sice v pondělí rozešli na dovolenou, Večeřa je ovšem vybavil individuálními tréninkovými plány.

"Příští sezóna bude totiž pro tým velice náročná. Kluci se na ni musí připravovat i v době volna. Obstát mezi elitou bude obtížné. Jiný cíl než záchranu si před sebe postavit nemůžeme," je trenér realistou. Večeřovi sice vyprší na konci června smlouva, nikdo si ale v Jihlavě nepřipouští, že by celek v první lize nevedl. "S ředitelem klubu Zdeňkem Tulisem budeme jednat o jejím prodloužení," prozradil.

Reklama

Související témata: