Hlavní obsah

Příbramský kouč Čuhel má starosti. Rozpadla se obrana, útočníci marodí

Příbram

Příbram se na jaře zachránila díky dobrým výkonům gólmana Aleše Hrušky i obrany před ním, k setrvání v nejvyšší soutěži pomohli také produktivní útočníci. Jenže obojí je v troskách a kouč Petr Čuhel má starosti. Start nového ligového ročníku se blíží a on musí zacelit velké díry... „Zacelit, ne zalátat,“ zdůraznil příbramský trenér v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Příbrami Petr Čuhel má starostí nad hlavu.

Článek

V tomto období jste v plné přípravě, jsou zápasy a turnaje jenom zpestřením, nebo už v nich hledáte sestavu pro ligu?

Přípravné zápasy rozhodně nejsou jen zpestřením přípravy. Šanci dostávají hráči širšího kádru, děláme si obrázek, kdo jak na tom je, sledujeme, jak si hráči na trávníku vyhoví. Pochopitelně jim zdůrazňujeme, aby i do těchto zápasů šli s cílem vyhrát, i když prohry nejsou tragédií. Co se týká ligové sestavy, ta by měla postupně vykrystalizovat.

Příbram jde do nové sezóny bez svého dlouholetého kapitána, gólmana Aleše Hrušky, jak moc bude chybět?

Takový brankář se rozhodně nenahrazuje lehce, ale na druhou stranu to je šance pro ostatní brankáře se ukázat. Přišel Marek Boháč ze Žižkova, několik let dělal Hruškovi dvojku Jakub Rondzik, který má také kvalitu. Uvidíme, jestli ještě někdo přijde. Pochopitelně nevybereme jedničku na poslední chvíli.

Ještě větší problémy můžete mít v obraně. Odešli stabilní krajní beci Jakub Jugas a Milan Mišůn, Tomáš Zápotočný marodí se zápalem plic. Jak chcete zacelit tyhle díry v defenzivě?

Je to těžká situace, vlastně zbyl jen stoper Tomáš Hájovský, ale musíme si s tím poradit. Nemoc Zápotočného se neukázala tak vážná, jak se původně říkalo, takže by mohl začátek ligy stihnout. Na soustředění v Rakousku by snad mohl odehrát i nějaký zápas. Na krajích zkoušíme Martiny Husára z Brna a Suse z Vlašimi. Z hostování v Eindhovenu se vrátil Aleš Matějů, je tu také zkušený Lukáš Pleško a arménský reprezentant Levon Airapetian. Ze Znojma jsme získali stopera Josefa Hnaníčka. Teď půjde o to, aby se obrana co nejdříve a nejlépe sehrála.

Odešel záložník Azíz Mašán, co je důvodem?

Začal v Příbrami velmi dobře, ale postupně šla jeho výkonnost dolů. Rozhodli jsme se proto, že dáme větší prostor Ladislavu Volešákovi a zkusíme našeho mladého Antonína Baráka. Mašán nebyl spokojený, že nehrál stabilně, takže jsme se dohodli na rozchodu. Pro nás je cenné, že zůstal Martin Zeman ze Sparty, který se v průběhu jara stal jedním z nejplatnějších hráčů.

Problémy máte i v útoku. Jakub Řezníček i Petr Švancara rehabilitují po operacích, zůstal vlastně jen Miroslav Slepička. Stihnou ti dva začátek ligy?

Řezníček po operaci třísel začíná trénovat, ale zatím nemůže s míčem. Minulou sobotu se nám oženil. Švancara je po operaci kolena, už trénuje, ale zatím to není na celý zápas. Na hrotu máme k dispozici Dominika Krauta, hrát tam může i Zoran Danoski. Nikoho nesháníme, ale kdyby se naskytl někdo zajímavý, proč ho nezkusit. Jenže kvalitní útočníci jsou nedostatkovým zbožím.

Šéf klubu Jaroslav Starka vždycky před sezónou říká s lehkou nadsázkou, že Příbram chce hrát o titul. Jak vidíte ambice mužstva vy?

Na titul půjdou jiní. My se budeme chtít v klidu zachránit a bojovat o střed tabulky. Máme na úvod hodně těžký los. Začínáme s Plzní, ve třetím kole nás čeká Sparta a brzy pak Mladá Boleslav a Liberec. Budeme se snažit zvládnout začátek co nejlépe. Chceme navázat na dobré jarní domácí zápasy a prosadit se konečně i venku. V první řadě ale musíme kvalitně nahradit hráče, kteří nám odešli. Hlavně zkonsolidovat obranu a prosazovat se v ofenzívě.

Reklama