Hlavní obsah

Obránce Pospěch přestoupil z Ostravy do Sparty

Fotbalová Sparta získala z Ostravy obránce Zdeňka Pospěcha, který se ve čtvrtek s českým mistrem dohodl na tříleté smlouvě. Řekl to hráčův manažer Václav Němeček. Podle zákulisních informací Baník obdrží odstupné 18 milionů korun a další procenta při případném přestupu fotbalisty do zahraničí. Hráčem Sparty se Pospěch stane oficiálně 1. července, kdy začíná letní přestupní termín.

Článek

Šestadvacetiletý krajní obránce, který může nastupovat i v záloze, bude po stoperovi Petru Lukášovi a středopolaři Karolu Kiselovi třetí letní posilou Sparty. Pospěch byl v hledáčku letenského klubu několik měsíců a měl by v týmu vyřešit obsazení postu pravého obránce.

"Přestup Zdeňka Pospěcha byl dlouhodobě předmětem našeho zájmu a my jsme velmi spokojeni, že se nám ho nakonec podařilo realizovat. Tříletá smlouva je perspektivní jak z hlediska klubu, tak hráče samotného," uvedl klubový šéf Daniel Křetínský na webových stránkách Sparty.

O hráče stál především trenér Hřebík

O hráče stál především trenér Jaroslav Hřebík. "Když jsme v lednu projevili o Pospěcha zájem, věděli jsme, že by jeho příchodem došlo k posílení kraje hřiště. Proto věřím, že se nám tak podaří posílit konstruktivní obrannou fázi," řekl kouč.

Pospěch se netajil radostí z příchodu do mistrovského týmu. "Sparta je pro mě velkou výzvou, stejně tak i možnost zahrát si v příštím ročníku Ligy mistrů," uvedl opavský rodák.

Sparta tak z Ostravy odlákala další oporu, která se loni podílela na triumfu Baníku v první lize. Už v zimě na Letnou zamířil ofenzivní hráč Miroslav Matušovič, jenž pak musel čelit nenávistným reakcím ze strany ostravských i sparťanských fanoušků.

Baník odchodu nebránil

Baník měl sice Pospěcha pod smlouvou, ale nakonec mu umožnil odejít. "Nechtěli jsme mu bránit. Už dvakrát dostal nabídku z české ligy, a když mu agent nebyl schopen najít odpovídající angažmá v zahraničí, potřetí jsme mu už za služby, které u nás odvedl, vyhověli," řekl předseda představenstva Jakub Kahoun.

Na Bazaly by za klíčového záložníka měla dorazit suma kolem 18 milionů korun. Ve smlouvě je navíc údajně zakotvena dohoda, že Baník bude participovat na případném prodeji hráče do zahraničí.

Pospěch se v Ostravě vypracoval v nepostradatelného člena základní sestavy a Baník neopouští s lehkým srdcem. "Zažil jsem tady spoustu krásných chvil, titul i fantastické fanoušky, ale po čtyřech letech už jsem začal cítit, že by mi neublížila změna," uvedl opavský odchovanec.

Případ Matušovič varuje

Tuší, že v konkurenci Karla Poborského s ním nový zaměstnavatel počítá spíše do obrany. "Je to ale samozřejmě věc trenéra, já se budu snažit především dostat do základu," řekl.

Doufá současně, že se nedostane do podobné situace jako Matušovič, který byl dlouho terčem verbálních útoku sparťanských příznivců. "Věřím, že mě přijmou, nikdy jsem se s nimi nedostal do žádného konfliktu," připomněl, že je v trochu jiné pozici. Matušovičovi sparťané vyčítali zdvižený prostředník, kterým je měl počastovat během vzájemného zápasu. Zloby z ostravské strany se podle všeho bát nemusí; příznivci z Bazalů jsou s ním zadobře.

Pospěch v domácí nejvyšší soutěži odehrál 124 zápasů a nastřílel 20 branek. V první lize debutoval před šesti lety v dresu Opavy, odkud po třech sezonách odešel do Ostravy.

Reklama

Související témata: