Hlavní obsah

Schalke nemusí zaplatit Slavii za Trojana, rozhodla arbitráž

PRAHA

Německý klub Schalke 04 nemusí pražské Slavii zaplatit 485 tisíc eur (14,5 milionu korun) za fotbalistu Filipa Trojana, který do Gelsenkirchenu odešel v roce 1999 jako šestnáctiletý talent. Požadavek Slavie na dodatečné vyplacení odstupného ve čtvrtek podle agentury DPA zamítla mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne.

Foto: Schalke 04

Filip Trojan

Článek

"Jde o skandální rozhodnutí. Arbitráž rozhodla v náš neprospěch v rozporu s výpověďmi všech zúčastněných i v rozporu s předpisy FIFA," řekla Martina Matyášová, právní zástupkyně pražského klubu, kterému by finanční injekce přišla vhod. Slavia

se začala domáhat odstupného, neboť Trojan tři roky po příchodu do Schalke podepsal s bundesligovým klubem kontrakt.

"Zástupci Schalke v odvolacím řízení sami uvedli, že o podpisu profismlouvy s Trojanem Slavii neinformovali a tím potvrdili náš nárok a správnost rozhodnutí samosoudce FIFA," uvedla Matyášová. Nároky Slavie na odstupné v minulosti uznala arbitráž mezinárodní federace FIFA. Vedení Schalke však odmítlo na vyrovnání přistoupit a obrátilo se na CAS.

Zástupci obou klubů předstoupili před sportovní soud v Lausanne v dubnu a dnes se dozvěděli verdikt. Proti rozhodnutí CAS se nelze odvolat. "Vytváří se tím nebezpečný precedens. Zvažujeme další právní kroky," prohlásila Matyášová.

Výrok FIFA byl jednoznačný, že Schalke má zaplatit

Zaskočen byl i právník fotbalového svazu Petr Doležal. "Pro mě je to velmi překvapující rozhodnutí. Výrok FIFA byl jednoznačný, že Schalke má zaplatit," řekl.

V Gelsenkirchenu panuje spokojenost. "Je to pro nás příjemný úspěch. I když jsme byli vždy přesvědčeni, že jsme v právu, člověk nikdy neví, jak soud rozhodne," řekl agentuře DPA manažer Schalke Andreas Müller.

Trojan, který je členem reprezentační jednadvacítky, působí od letošní sezony v Bochumi. Momentálně se zotavuje po operaci

křížového vazu v levém koleni. Jeho současná hodnota na fotbalovém trhu je podle DPA 750 tisíc eur.

Reklama

Související témata: