Hlavní obsah

Těšte se na další brankářské eskapády, Bičík chce ve Spartě kopat jako Neuer

Bruneck

Oficiálního ještě není nic. Už to tak ale vypadá, že začne sezónu jako letenská jednička. Brankář David Bičík (33) každopádně nastoupí v úterním duelu proti Basileji, který je pro fotbalovou Spartu ostrou generálkou na start kvalifikace o Ligu mistrů. A nejspíš právě proti Tomáši Vaclíkovi, který po sezóně do Basileje z Letné odešel a jehož místo jedničky je zatím volné pro Bičíka či Marka Štěcha.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťanský brankář David Bičík během tréninku v rámci italského soustředění v italském Brunecku.

Článek
Fotogalerie

„V generálce sice nastoupím, ale žádné závěry z toho nedělám. Zatím nic nevím, nikdo nám ještě neřekl, kdo začne chytat," usmál se navrátilec z turecké Karsiyaky po pondělním perném tréninku na soustředění v italském Brunecku. „Rasovina pod trenérem gólmanů Pavlem Srníčkem pokračuje dál, ale od toho tady přece jsme, abychom udělali kus práce. Já měl navíc dovolenou měsíc a půl, takže mi trvalo trochu déle, než jsem se do toho zase dostal."

Ať už začne chytat kdokoliv, první úkol bude mít jasný. Vychytat Spartě postup do hlavní soutěže Ligy mistrů. A pro Bičíka to bude již třetí pokus. První dva s bratislavským a posléze libereckým Slovanem mu nevyšly.

„Musím doufat, že do třetice už se konečně dočkám. Minulé dva pokusy byly hodně podobné. V Bratislavě jsme narazili na Pireus, který disponoval polovinou řeckých reprezentantů. V Liberci pak na Dněpr, což bylo stejné - rozpočtem a možnostmi byli soupeři někde úplně jinde než my. Takže snad letos..."

Již v Liberci musel hrát odvážně

Jestli se Bičík v brance Sparty opravdu objeví, mají se diváci na co těšit. Vzhlédl se totiž v německém gólmanovi Neuerovi, který září na MS v Brazílii a pro svou odvážnou hru nohama je označován za nejlepšího libera hned po slavném Beckenbauerovi.

„Jeho styl je samozřejmě riskantní. Jednou mu to nevyjde, ale devětkrát zabrání jasné šanci. A mužstvu tak hodně pomáhá. Já podobně hrál už v Liberci, trenér Šilhavý to po mně chtěl. I když jsem hned ve čtvrtém kole v Olomouci napálil míč do Hubníka a byl z toho gól... Je to hodně o sebevědomí, člověk se musí naučit číst hru. Pohled trenérů na odvážnou hru gólmanů je individuální, ale i ve Spartě s ní počítám," avizuje Bičík.

Kouč Vítězslav Lavička aby se tak obrnil velkou trpělivostí... „Pro současný fotbal je nutnost mít gólmana, který umí hrát nohama. Pokud chceme vysunout aktivní obranu, musíme počítat s tím, že soupeř se ji pokusí překonat dlouhými centry za ni. A brankář to musí umět včas vyřešit," dává trenér gólmanovi svolení.

Který brankář by měl být po odchodu Tomáše Vaclíka jedničkou v pražské Spartě?
David Bičík
50 %
Marek Štěch
50 %
Celkem hlasovalo 3839 čtenářů.

Reklama

Související témata: