Hlavní obsah

Letenský věrozvěst Krejčí si už zvykl, že narozeniny tráví na soustředěních, teď fandí Messimu

Pavel Dosadil (Bruneck)Sport.cz

Pátý červenec je Dnem slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. A také datem narození sparťanského fotbalisty Ladislava Krejčího - na soustředění v italském Brunecku sfoukl svíčku k 22. narozeninám. V mistrovském kádru je přitom téměř za mazáka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťané během tréninku v Brunecku. Vpředu zleva Ladislav Krejčí a Radoslav Kováč.

Článek
Fotogalerie

Zase jste se musel spokojit s malou oslavou. Kdy jste zažil poslední normální narozeniny?

Už si ani nepamatuji. Co hraji fotbal vrcholově, vždycky to vychází na soustředění. Ale já si stejně na nějaké slavení nepotrpím. Zvykl jsem si na klasiku, aspoň mi pogratuluje personál a celý tým. Já pak klukům rozkrájím dort, a je to.

Pomalu vám končí juniorská léta. Věkem spadáte ještě do jedenadvacítky, která bude příští léto hrát domácí evropský šampionát. Za pár dnů začnete se Spartou usilovat o Ligu mistrů, s áčkem pak na podzim rozehrajete kvalifikaci o EURO 2016. Rýsuje se vám pěkně výživný rok...

Je to tak. Cílů je opravdu dost a já jen doufám, že uspějeme na všech frontách.

Také proto jste se Spartou v předstihu prodloužil smlouvu až do roku 2018?

Přesně tak. Abych nemusel celé léto spekulovat. Teď mám čistou hlavu, můžu se soustředit jen na fotbal.

Předminulý titul z roku 2010 pamatujete z týmu jen vy a Kamil Vacek. Je vám teprve dvaadvacet, přitom už jste sparťanský mazák.

No občas si z toho děláme v kabině legraci. Ale bránu nebo pomůcky z tréninku pořád nosím, nemám s tím problém. Je tady hodně mladých kluků, máme k sobě v kabině blíž.

Je to jeden z důvodů, proč se minulá sezóna vydařila?

Určitě. Já do áčka přicházel v sedmnácti spolu s Romanem Polomem, v týmu byl ještě Folpi (Zdeněk Folprecht) - a pak až kluci kolem pětadvaceti. To byl obrovský věkový rozdíl. Teď máme spoustu kluků kolem dvaceti. Ideální věkové rozložení nám pomohlo.

Pomalu vám končí extrémně krátké léto. Jak těžké bude navázat na vydařené jaro?

Nepotřebuji žádnou extra dovolenou, po krátké přestávce aspoň kondičně moc neztratíte a můžete se do toho zase rychle dostat.

Nad Spartou visí jasný imperativ. Bez Ligy mistrů ztratí double rychle lesk...

Je mi to jasné. Ale já ve Spartě vyrostl, takže jsem si zvykl. Mě už nějaký tlak nerozhází. Nepřipouštím si ho - a když to řeknu blbě, prostě se přesvědčuji, že to tak musí dopadnout.

Holanďané došli v Brazílii až do semifinále. Už na ně v televizi koukáte jako na prvního soupeře v příští kvalifikaci?

Samozřejmě, bude to s nimi hodně těžké. Ale nic není nemožné. Šampionát je náročný a možná budou trochu unavení. Na druhou stranu jsou měsíc spolu a o to víc budou sehraní. Věřím, že na ně trenér něco vymyslí.

A kdo je v Brazílii před semifinále vaším favoritem?

Fandím Argentině, hlavně Messimu. Musí na něj být ohromný tlak. A když ho zvládne, jen potvrdí, že je nejlepším fotbalistou planety. Největším překvapením pro mě na MS byly americké týmy. Kostarika se dostala až do čtvrtfinále, hodně kousalo Mexiko.

Reklama

Související témata: