Hlavní obsah

FAČR ustoupil. Rozhodčí už nebudou přerušovat zápasy kvůli vulgaritám

Napětí na prvoligových fotbalových stadiónech by se v nové sezóně mělo uklidnit. Kontroverzní přerušování zápasů kvůli vulgaritám fanoušků, které se uplatňovalo zekména na konci minulého ročníku, má z nejvyšší domácí scény zmizet. Fotbalová asociace ČR už po rozhodčích nebude tyto verdikty vyžadovat. Informoval o tom předseda FAČR Miroslav Pelta.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Také fanoušci fotbalistů Sparty při utkání s Libercem křičeli "Pelta ven!"

Článek

"Vyhodnotili jsme to tak, že vulgarity nebudeme řešit formou přerušování zápasů," řekl Pelta novinářům po dnešní schůzce s kluby, policií a ministrem vnitra Milanem Chovancem. "Pokud se budou vulgarity na stadiónech opakovat, delegát bude mít povinnost to dát do zápisu o utkání a řešit to bude disciplinární komise. Je to signál pro zklidnění situace na stadiónech," dodal.

Právě Pelta se na jaře stal mimo jiné kvůli bezpečnostním opatřením terčem radikálních fanoušků, kteří ho vulgárním skandováním na stadionech uráželi. Rozhodčí na pokyn FAČR reagovali přerušováním zápasů, často i na několik minut, což fanoušci záměrně zneužívali.

Kluby dostaly od policie seznam problémů na stadiónech

Policie dnes také předala fotbalovým klubům dokument s nedostatky na prvoligových stadiónech. Ty musejí být během dvanácti měsíců odstraněny, aby kluby získaly licenci pro ročník 2015/16. Informovali o tom  ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý.

"Zástupcům klubů jsme předali materiál s nedostatky na stadiónech, s klady a zápory a doporučeními, kterými by se Fotbalová asociace ČR měla řídit," řekl Chovanec na tiskové konferenci. "Materiál je zatím neveřejný. FAČR na základě něj připraví podmínky, za jakých budou moci kluby hrát ligu. Když je kluby do roka nesplní, nebudou moci hrát první ligu," dodal.

Prvotní odhady na celkové investice do 16 stadiónů jsou 150 miliónů korun. "Fotbalová asociace se zavázala, že klubům, které na to nebudou mít, finančně pomůže," řekl Chovanec. Podle předsedy FAČR Miroslava Pelty by se na to měly použít navýšené příjmy z televizních práv.

"Děkuji policii za důslednou analýzu stadiónů. Dosud se o nedostatcích spíše jen mluvilo, ale když teď máme materiál s konkrétními problémy, tak vlastníci vědí, co musí řešit. Teď bude nultý ročník a za rok už to bude závazný materiál, který bude zapracován do licenčního manuálu," řekl Pelta.

O problémech na stadiónech chce ještě do startu nadcházející sezony debatovat i s fanoušky. "Chceme udělat setkání s kluby a jejich fankluby, abychom je vtáhli do komunikace o těchto problémech, aby se liga obešla bez těch excesů, které byly na jaře. Abychom si vyjasnili, co lze a co ne," dodal Pelta.

Databází byl pověřen Platil

Spolu s Chovancem rovněž ujistili, že chystaná přísnější opatření na stadiónech se budou týkat jen problémových fanoušků. "Nechceme otravovat slušné fanoušky. Zásadní je nyní vytvořit databázi problémových fanoušků a potížistů," řekl Pelta, který s výkonným výborem FAČR pověřil vytvořením databáze bývalého ředitele Slavie, policistu či finančního kontrolora FAČR Miroslava Platila.

"Je to člověk, který má zkušenosti ze všech stran. Byl na straně policie, byl na straně klubu a nyní je i na FAČR. Je to profesionál a člověk na svém místě, takže panovala jednoznačná shoda na jeho jmenování," prohlásil Pelta.

Platil má do září čas na to, aby přišel s konkrétními návrhy na vytvoření databáze problémových fanoušků či s nedostatky v legislativě, které kvůli tomu bude třeba vyřešit. "Při tvorbě registru fanoušků se zaspalo. Dnes jsme o tom diskutovali a v září uvidíme, zda k tomu bude potřeba legislativních změn. My si myslíme, že nebude," řekl Chovanec.

Kromě legislativy se řeší i financování technologie, která bude využita pro práci s registrem a pro rozpoznávání obličejů fanoušků při vstupu na stadióny. "Chtěli bychom, aby se na tom kromě FAČR podílelo i ministerstvo školství a část přeneseme na vlastníky stadiónů. Teď jde o to, jakým způsobem to budeme řešit a kolik by to stálo. Následně vypíšeme výběrové řízení na dodavatele technologie," uvedl Pelta.

Systém by měl fungovat od sezóny 2015/16. "Pilotní projekt by třeba mohl být na nějakém stadiónu už na jaře, ale je to spíše otázka té další sezóny," dodal šéf FAČR.

Reklama