Hlavní obsah

Sparta - Basilej 4:0Sparta vůbec Vaclíka nešetřila, ani Suchý debakl účastníka Ligy mistrů neodvrátil

Rottach-Egern

Snad až příliš ideální generálka. Fotbalisté Sparty porazili na závěr letního soustředění švýcarského šampióna a jistého účastníka Ligy mistrů FC Basilej 4:0. Všechny čtyři góly v německém městečku Rottach-Egern inkasoval brankář Tomáš Vaclík, který do Basileje právě ze Sparty před pár týdny přestoupil. Po přestávce mu pomáhal stoper Marek Suchý, ani další český reprezentant ovšem nečekaný debakl neodvrátil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Smutný brankář Tomáš Vaclík v dresu Basileje. V přípravě inkasoval od bývalých spoluhráčů ze Sparty celkem čtyřikrát.

Článek
Fotogalerie

Kamarádi se mu pěkně vybarvili... Josef Hušbauer dal Tomáši Vaclíkovi během úvodních osmi minut hned dva góly, ten druhý z penalty. Před přestávkou se ještě trefil stoper Mario Holek a po přestávce exletenského gólmana překonal také Costa.

„Až do dneška to bylo v Basileji dobré," hořce se usmál Vaclík. Porážku a čtyři inkasované kousky však nebral tragicky. „Zkoušeli jsme nový systém i mladé kluky - a moc nám to nevyšlo. Kluci ze Sparty naopak ukázali, že si udrželi formu, kterou jsme měli v minulé sezóně. Pořád sním o tom, že se do Ligy mistrů také probojují a los nás pak svede do jedné skupiny, takže se brzy ještě dvakrát uvidíme," konstatoval Vaclík.

Na vlastní kůži pocítil, že stále při chuti je král střelců minulého ročníku české ligy. „Pro Tomáše to nebyl snadný zápas, hned zkraje dvakrát inkasoval, i když za góly nemohl. Dobře ví, jak penalty kopu, proto jsem si při ní do poslední chvíle počkal na jeho pohyb. Letní přestávka byla krátká a doufám, že navážeme na to, kde jsme v minulé sezóně skončili," pochvaloval si Josef Hušbauer.

Po ideální generálce už přijde Tallinn

Sparta se do Německa na dva dny přesunula z italského Brunecku. Ve středu si ještě naposledy zatrénuje, pak mužstvo vyrazí domů.

„Z generálky na sezónu mám dobrý pocit. Určující byl vstup do zápasu a dva rychlé góly. Nebudeme výrazný výsledek přeceňovat, ale pro sebevědomí týmu je důležitý," poukázal trenér Vítězslav Lavička.

Hned po utkání se dozvěděl, že za týden bude na Letné soupeřem Sparty v 2. předkole Ligy mistrů podle očekávání Levadia Tallinn. Estonský mistr rozdrtil v odvetě 1. předkola sanmarinskou La Fioritu 7:0 a dvojzápas vyhrál jasně 8:0.

„První zápas jsme sledovali, takže jsem to očekával. Máme dostatek postřehů a podkladů, které zpracováváme," reagoval Lavička.

Přípravné fotbalové utkání v Rottach-Egern (Německo):
Sparta Praha - Basilej 4:0 (3:0)
Branky: 5. a 8. (druhá z pen.) Hušbauer, 45. Holek, 57. Costa.
Sestava Sparty: Bičík - Kadeřábek, Švejdík (59. Kováč), Holek, Costa (77. Hybš) - Hušbauer (66. Mareček), Vácha, Matějovský - Dočkal, Přikryl (56. Konaté) - Lafata (66. Nešpor). Trenér: Lavička.
Další přípravy:
AS Trenčín - Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 41. Kubík z pen.
Sestava Slavie: Rakovan - Mikula (55. Dostál), Latka, Bílek, Juhar (46. Bejbl) - Gecov (80. Prošek), Salašovič (46. Hrubý) - Petr (46. Boudjemaa, 63. Dobrotka), Černý (75. Škoda), Koreš (46. Zmrhal) - Červenka (46. Vošahlík). Trenér: Beránek.
Baník Ostrava - Amkar Perm 0:0
Sestava Ostravy: Pavlenka (46. Šrom) - Sukup, Frydrych, Baránek (46. Stronati), Holzer (46. Byrtus) - Štěpán, Greguš, Mensah (46. Lindpere), Kukec - Svěrkoš (46. De Azevedo) - Narh (60. Petrus). Trenér: Svědík.
Pozn.: Zápasy Slovácko - Iasi a Jihlava - Něftči Baku byly zrušeny.

Reklama

Související témata: