Hlavní obsah

Nebýt záchrany v lize, v Bohemce už bych nebyl, přiznal Brabec. Proti Spartě týmu věří

Praha

Přiznává, že v sedmatřiceti letech už to není legrace. Stoper Bohemians 1905 Erich Brabec se však zakousl, letní přípravu odmakal komplet. „Když kolem vás lítají pětadvacetiletí kluci nahoru-dolů, hlavně při dvoufázových trénincích je to znát. Ale neobávám se, že bych nestíhal, cítím se pořád dobře,“ říká zkušený obránce na prahu nové sezóny.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Erich Brabec z Bohemians 1905.

Článek

V Bohemians máte smlouvu do konce roku. Byla ve hře varianta, že v létě odejdete?

Odvíjelo se to od výsledku jarní sezóny. Vzhledem k tomu, že jsme se zachránili, bylo moje rozhodování lehčí. Je samozřejmě něco jiného hrát ligu nebo nižší soutěž.

V případě sestupu byste tedy v Ďolíčku nepokračoval?

Na rovinu říkám, že kdyby se spadlo, v Bohemce bych už nebyl. Jsem rád, že taková varianta nenastala a můžu se s kluky připravovat na další sezónu.

Na její úvod vás čeká pekelný los: v pátek doma Sparta, poté dvakrát venku, doma Jablonec. Není to příliš kruté?

Takhle jsme se bavili před začátkem jara, kdy jsme také měli těžký los. Říkal jsem, že by bylo dobré, kdybychom v prvních dvou kolech získali čtyři body. Neudělali jsme žádný, odnesl to trenér Weber. Takže se do toho teď nechci pouštět, nechám to osudu.

Ovšem mistr na úvod, navíc rozjetý, není úplně ideální scénář. Jste Spartu v její současné formě schopní porazit?

Věřím, že ano. Na jaře jsme s ní sehráli dobrý zápas, co jsem pak mluvil se sparťanama, byli jsme prý jedni z mála, kteří je na jaře takhle potrápili. Doufám, že tentokrát uhrajeme i nějaké body.

Neobáváte se, že vaši méně zkušení spoluhráči budou mít před Spartou přílišný respekt?

Respekt budu mít i já, samozřejmě ten zdravý. A mladší kluci? Myslím, že právě proto jsme v týmu my zkušenější, abychom jim pomohli.

U Botiče jste půl roku, nyní zažíváte už třetího trenéra. V čem se Roman Pivarník liší od předchůdců Webera a Klusáčka?

Těžko hodnotit po měsíci spolupráce. Sám trenér řekl, že přáteláky a liga jsou o něčem jiném, nemá smysl dělat předčasné závěry. Luděk Klusáček byl lidský, vytáhl nás z psychické nepohody, díky němu jsme se zachránili. Teď přišel kouč, který chce mužstvu vtisknout svoji tvář. V přípravě se to víceméně dařilo. Uvidíme však, co nám dovolí soupeři.

Změnil Pivarník oproti jaru podstatně herní styl?

Chceme hrát jistou šablonu, otázkou však je, jak jsem už řekl, zda nám to soupeři umožní. Zásadní změny nebudou, pořád nás na trávníku bude jedenáct. Snad jen, že v brance už nebude Berkovec, který nás držel svými zákroky.

Je jeho návrat do Slavie velkou ztrátou?

Zase přišel Švenger, se kterým se potkávám už ve třetím týmu. S Havránkem vypadali v přípravě velice dobře, máme tedy kvalitní gólmany.

Trenér Pivarník si pochvaluje, že tak poctivý přístup od hráčů ještě nikde nezažil. Máte podobnou zkušenost?

Přístup byl v přípravě od všech výborný. Vždycky jsem zažil někoho, kdo si trošku ulevil, kdo byl flink, ale tady si to prostě nikdo nedovolil. Možná je to částečně i tím, že přišel nový trenér. Teď už si jen přát, abychom nadšení přenesli i do ligy.

Nestraší vás, že jste v přípravě nestříleli příliš gólů?

Když si vezmete, kolik jsme jich dali na jaře, tak mě to to vůbec nestraší.(usměje se)

Reklama

Související témata: