Hlavní obsah

Exodus i příliv hladové krve. Tak vstoupí pražská Dukla do nastávající ligové sezóny

Praha
Aktualizováno

Chorvatský fotbalový obránce Dino Kluk je zatím poslední novou akvizicí, kterou pražská Dukla před startem Synot ligy na Julisku přivedla, aby tím rozšířila zástup zahraničních legionářů na rovný tucet. „Potřebovali jsme novou krev, po třech letech už bylo prostě nutné hráčský kádr obměnit,“ glosuje velkou rošádu v kádru sportovní ředitel klubu Günter Bittengel. „Ale já už přece během ligového jara, které se nám nepovedlo, mluvil o potřebě podobných změn,“ připomínal trenér Luboš Kozel.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Fotbalisté pražské Dukly se připravují na novou sezónu.

Článek
Fotogalerie

Pravdou je, že po výtečném podzimu a chvilkovém koketování s pohárovými příčkami prožil tým z Dejvic trpké jarní vystřízlivění.

Velké rošády v kádru

„Takže odešli hráči, kteří sice byli nositeli kvality, ale jejichž motivace už neodpovídala našim představám," zmínil trenér Dukly Zbyňka Pospěcha, Milana Černého, José Romeru, Tomislava Božiče, ale i několik dalších, dnes už bývalých svěřenců.

Místo nich se na Julisce objevila spousta nových jmen. Třeba legionář z Bosny a Hercegoviny Čajič přicházející z Teplic, nebo Polom zapůjčený Spartou na hostování, či  Karavajev hostující pro změnu z CSKA Moskva, a také Krmenčík vypůjčený na hostování z Plzně.

Ale dres Dukly oblékají i nové akvizice. Zmiňovaný zadák Kluk, který okusil chorvatskou ligu v barvách NK Hrvatski dragovoljac Záhřeb, Jakub Považanec z Banské Bystrice, Marek Hanousek, jehož koketování s Plzní definitivně skončilo.

A je tu také Francouz Jean-David Beauguel působící naposledy v nizozemském Waalwijku, od něhož se očekává, že by v budoucnu mohl nahradit kanonýra Zbyňka Pospěcha a jeho góly.

„Měli jsme ho mezi pěti hráči, které jsme si vyhlédli. Přijel, po jednom tréninku a pěti týdnech dovolené nastoupil k přípravě proti Varnsdorfu a dal hned čtyři góly. Lepší vizitku si vystavit nemohl," připomněl trenér Kozel první představení dvaadvacetiletého Francouze.

„Teď pochopitelně dohání manko v přípravě. A hlavně - musí se adaptovat na náš styl hry a my se zase musíme naučit využívat jeho předností," dodal kouč.

Kapitál navýšený o dvacet miliónů

Před pátečním ligovým startem, v němž Dukla přivítá ve 20:15 na Julisce ostravský Baník, mají podle trenéra nejblíže do základní sestavy Čajič s Krmenčíkem a pochopitelně krajní obránci Karavajev či Polom.

„Možná z našeho fotbalového projevu nebude patrná taková kvalita jako v předchozích sezónách, ale elán a pracovitost z mužstva doslova čiší. A hlad po úspěchu zrovna tak. Pokud mužstvo udržíme delší dobu pohromadě, můžeme laťku posunout ještě výš, než jak jsme ji měli nastavenou dosud," věští Kozel.

Pro Duklu by nemělo představovat problém kádr udržet pohromadě, protože do sezóny vstupuje s rozpočtem pohybujícím se kolem 53 miliónů korun.

„Hlavně do ní však vstoupíme jako zdravá, průhledná, čistá a správně fungující firma. Na valné hromadě začátkem příštího týdne navýšíme základní kapitál o dvacet miliónů korun. Jsou to prostředky nutné k tomu, aby Dukla dostála všem svým závazkům a hráči i funkcionáři měli pocit klidu a mohli se soustředit jen na sportovní výsledky," připomněl majoritní akcionář klubu ing. Bohumil Paukner další krok, který po ročním působení na Julisce chystá.

Skončí fotbalisté pražské Dukly v nadcházející ligové sezóně na příčce zajišťující start v pohárové Evropě?
Ano
21,7 %
Ne
78,3 %
Celkem hlasovalo 1569 čtenářů.

Reklama

Související témata: